Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Brežice

FOTO: Ob sončnem zahodu so se z Janezom Trdino sprehodili po Kukovih gorah

Piše: Radio Krka

Čas objave:
23.06.2015 14:06

Vsak prvi in tretji četrtek v mesecu sta bila v Knjižnici Brežice »rezervirana« za bralni krožek. V dopoldanskih urah so bralni zanesenjaki z branjem in pogovorom odkrivali nove svetove, pokrajine, ljudi, predvsem pa literarni svet in samega sebe.

Zadnje druženje v sezoni 2014/2015 je bilo prav posebno. Zbrali so se na terasi Knjižnice Brežice, druženje pa posvetili Janezu Trdini. Letos namreč obeležujemo 185-letnico rojstva in 110-letnico smrti tega velikega ustvarjalca.

V »brežiškem Googlu«, kakor je pred dnevi ena izmed obiskovalk poimenovala vsebino predalnika, ki ga hranimo v Dvorani Savice Zorko, so izbrskali kuverto, v kateri je Savica pridno shranjevala izrezane časopisne članke. Med njimi tudi o Trdini. Članki so bili osnovni gradniki njihovega druženja, popestrili pa so jih s Trdinovimi zgodbicami.

Dotaknili so se Trdinovega rojstva in mladosti, ljubezni, Mengša in Novega mesta, Trdine kot učitelja, pisatelja, etnologa, popotnika, planinca … in še veliko drugega.

Sla po spoznavanju narodnega blaga se je Trdini obudila že v otroških letih, najlepše bajke in pripovedke pa so mu narekovala zrela leta, ki jih je preživljal pod Gorjanci oziroma Kukovimi gorami, kakor so jih radi poimenovali starejši ljudje. O Gorjancih je Trdina nekoč lepo dejal: »Mene je to hribovje tako očaralo, da sem ga izbral za domovino svojim bajkam in povestim. Trudil sem se, da stare narodne nazore pomnožim in obogatim z idejami napredujočega časa …«.


S Cvetnikom, Zakladom in Vilo so se s Trdinovimi zapisi in pripovedovanjem krožkarjev sprehodili po Dolenjski, spoznali običaje, navade, verovanje in mišljenje dolenjskih kmetov, pastirjev, hlapcev, beračev … »Prepešačili« so malodane vso Dolenjsko in Belo krajino, skrbno pomnili ljudske bajke, pripovedke, pregovore in reke.

Druženje so popestrili tudi z ljubezensko zgodbo o Francetu Prešernu in Juliji Primic ter Trdinovi nesojeni ljubezni Radoslavi – Frančiški Stare. Basen o mački pa jih je na zabaven in šaljiv način opozorila na posamezne človeške značajske lastnosti in to, da se zarečenega kruha res največ poje.

»Ob sončnem zahodu in soju sveč smo sklenili, da se prihodnje leto zopet srečamo. To bo že peta sezona bralnih druženj. Tudi med počitnicami bomo pridno brali in na kupček »nalagali« nove teme za naše jesenske pogovore,«
so sporočili iz Knjižnice Brežice.