Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

FOTO: Obeležili 20-letnico sklada

Piše: OZRK Novo mesto

Čas objave:
25.10.2019 08:27

Obletnico Sklada za pomoč ljudem v stiski, ki je bil pri OZ RKS Novo mesto ustanovljen leta 1999 z namenom zbiranja sredstev za pomoči socialno šibkim posameznikom in družinam, praznujejo pod sloganom NISI SAM.

»Z obeležitvijo 20. obletnice sklada želimo opozoriti javnost na njegovo humanitarno poslanstvo in pridobiti nove donatorje in prostovoljce, saj bomo le tako lahko pomagali ljudem v stiski,« pojasnjujejo na novomeškem OZRK.

V vseh dvajsetih letih so iz sredstev Sklada za pomoč ljudem v stiski razdelili 46.738 paketov s hrano, 2023 finančnih pomoči, 2330 bonov za šolske potrebščine, 348 štipendij, v skupni vrednosti 1.428.500 eur. Petim družinam so zgradili hiše, sedmim družinam so obnovili hiše in jih usposobili za dostojno bivanje, šestim prekrili strehe, štirim invalidnim osebam postavili dvigala, štirim otrokom omogočili dodatna zdravljenja in dvema invalidoma nabavili skuterje ter trem socialno šibkim družinam avtomobile.

Na prireditvi so podelili izjemna priznanja ob 20-letnici Sklada za pomoč ljudem v stiski, ki so jih prejeli izjemni posamezniki in podjetja:
Krka, tovarna zdravil Novo mesto, je od vsega začetka pokroviteljica Sklada za pomoč ljudem v stiski, torej vseh 20 let. Z znatnim prispevkom vsako leto daruje v sklad za finančne pomoči, za kritje najnujnejših življenjskih stroškov, za šolske potrebščine in prehrambene pakete. Posebej se odzove tudi na prošnje za posamezne dobrodelne akcije. V imenu Krke, d. d., je priznanje prevzela Ljudmila Kastelec, vodja področja službe za odnose z javnostmi.
Bramac strešni sistemi in Roletarstvo Medle. Veliko pomeni, ko pokličeš donatorja, ki ti nikoli ne odreče pomoči. Ponavadi podjetniki in vodstveni delavci nimajo veliko časa, vendar nam ob socialnih zgodbah prisluhnejo in vprašajo, kako bi lahko pomagali. Ko smo obnavljali ali dograjevali hiše, so v podjetju Bramac vedno donirali kritino, v Roletarstvu Medle pa prispevali okna, senčila in delo. V imenu Bramac strešni sistemi je priznanje prevzel Jure Čegovnik, vodja prodajnih področij, za Roletarstvo Medle pa direktor Robi Medle.


Vlado Petrovič, ki je sam organiziral gradnjo dveh hiš v občini Šmarješke Toplice. Bil je pobudnik, organizator in donator obenem, z veliko občutka za obe družini v stiski in do vseh drugih donatorjev. Pravi, da delati dobro ni dolžnost, ampak privilegij in da je počaščen, da lahko pomaga.
Od leta 2004/05 podeljujejo dijakom in študentom humanitarno pomoč v obliki štipendije. Med donatorji so tudi trije darovalci, ki so za štipendije prispevali vseh 15 let, tudi po več štipendij letno in ti so: Zvezdana Bajc, Boris Dular in Smiljka Ferlež.

Sklad za pomoč ljudem v stiski vodi poseben odbor, ki ima štiriletni mandat, vodi ga predsednik sklada. Glavna naloga odbora je zbiranje donacij in skrb za racionalno in pregledno porabo zbranih sredstev. Prejemnice priznanj so tudi vse dosedanje predsednice sklada: Majda Krašovec je vodila sklad od leta 1999 do leta 2003, Suzana Jarc je bila druga predsednica sklada v letih 2004 do 2007, Marta Medle je bila tretja predsednica sklada v letih 2008 do 2011, od leta 2012 je sklad vodila Ivanka Ravnikar Plut.

V okviru obeležitve 20. obletnice Sklada za pomoč ljudem v stiski so pripravili razstavo panojev z največjimi humanitarnimi akcijami, izdali bilten, kjer so vse na kratko popisali, 4. decembra, v KC JT pripravljajo dobrodelno dražbo umetniških slik, ki so jih podarili umetniki.

Oris zgodovine in pomena sklada je v nagovoru poudarila predsednica OZ RKS Novo mesto Vesna Dular, ki je skupaj s predstavnico Krke, d.d., Ljudmila Kastelec podelila izjemna priznanja. Kulturni program je prispeval Šolski center Novo mesto z nastopom pevke Nine Suljić, ki jo je spremljal na kitari Aljoša Hrastar. Prireditev je povezoval Tomaž Koncilja, prireditev je pripravila prostovoljka OZ RKS Novo mesto Nuša Rustja.