sanremo 1 Svet24.si

Škandal na odru Sanrema: mladi pevec razdejal ...

profimedia-0746351184 Svet24.si

VIDEO: Ruski duhovnik pridiga o ubijanju ...

1673943364-s2f18725-3-1673943289444 Necenzurirano

Spet težave z digitalizacijo: kje so tečaji za ...

grims zalec vrba preseren fb Reporter.si

Branko Grims se je klanjal Prešernu v družbi ...

Ilka Stuhec darja crnko Ekipa24.si

Velike težave v ekipe Ilke Štuhec! Ilkina mama ...

Princesa Diana naj bi bila s svojo dušo še vedno ob Harryju Odkrito.si

Pokojna Diana je spregovorila in mu povedala …

peter prevc Ekipa24.si

Grdo! Zelo nesramno! Nizkoten napad na Petra ...

Novice Veliki Gaber

FOTO: Obeležili so Dan društva Sever

Piše: PVD Sever DBK, T.K./J.R.

Čas objave:
04.12.2018 18:04

V Policijsko veteranskem društvu Sever Dolenjska in Bela krajina so nedavno izvedli Dan društva Sever. V kraju Veliki Gaber so pripravili. okroglo mizo na temo »prispevek Slovenske policije v spopadu na Medvedjeku« leta 1991.

DRUŠTVO SEVER 3.png
Policijsko veteransko društvo Sever Dolenjska in Bela krajina
PVD Sever DBK

Kraj Veliki Gaber je bil izbran predvsem zaradi teme pogovora, ki je bila posvečena dogajanju koncem junija 1991. leta, ko se je v neposredni bližini, na Medvedjeku, odvijala drama na in ob tedanji magistralni cesti Ljubljana - Zagreb, kjer je bila v Medvedjeku blokirana kolona vojaških oklepnih vozil tedanje JLA, ki je bila na poti proti Ljubljani. Ob aktivnostih teritorialne obrambe, je bil velik del opravljen s strani takratne Milice, od tega, da so z načrtnim usmerjanjem prometa pripravili blokado, opazovali delovanje blokiranih pripadnikov jugoslovanske armade, do obveščanja blokiranih vojakov in civilnih oseb – voznikov tovornjakov, od katerih je večina zapustila kraj, drugi pa so ostali. Tisti vozniki tovornjakov, ki so ostali so izgubili življenje v času letalskega napada. Milica je po tem organizirala pomoč in odvoz umrlih ter še mnogo drugega. Milica je ves čas blokade kolone vojaških vozil JLA obveščala svoje nadrejene in vojake teritorialne obrambe o dogajanju ter o ukazih nadrejenih.

Policijsko veteranskem društvu Sever Dolenjska in Bela krajina.png
Policijsko veteransko društvo Sever Dolenjska in Bela krajina
PVD Sever DBK

Glavni govorniki okrogle mize so bili: Stane Smolič, takratni komadir PP Trebnje; njegov pomočnik Janez Kukec; Dušan Hajdinjak, policist na PP Trebnje in Tone Gole, v času vojne inšpektor za operativno delovanje na UNZ Novo mesto, ki je zbral in uredil pričevanja udeležencev, fotografije in dokumente v zborniku Prispevek Milice Dolenjske in Bele krajine pri nastajanju države Slovenije.

DRUŠTVO SEVER.png
Policijsko veteransko društvo Sever Dolenjska in Bela krajina
PVD Sever DBK

Med povabljenimi gosti so bili številni člani društva, vodstvo Vojašnice Franca Uršiča Novo mesto in nekdanji načelnik generalštaba slovenske vojske Albin Gutman.

Ob zaključku je zbrane v imenu Policijskega veteranskega društva Sever Dolenjske in Bele krajine nagovoril predsednik društva Marjan Dragan. Vsi prisotni so po zanimivi okrogli mizi nadaljevali druženje v prijetnem vzdušju ter obujali spomine na čas, ko so brez pomislekov na nekoč dano zaprisego jugoslovanski milici, utirali pot slovenski Policiji v Republiki Sloveniji.