Ilyushin Il-96-300 Svet24.si

"Putinovo letalo" pristalo v Švici

profimedia-0370438252 Svet24.si

Slovenska družina z regresom na jahto

nova24tv, sds, janez-janša, boris-tomašič Necenzurirano

Madžari prodali Nova24TV. Razkrivamo, kdo je ...

kdo vam laze1 Reporter.si

Bumerang za Tomašiča: tožilstvo že preiskuje ...

roglic 22 pm Ekipa24.si

Primož Roglič osupnil s podrobnostmi glede ...

Tara Zupancic ok (2) Njena.si

Vroča Tara Zupančič priznala, kaj je ukradla

Roglič Ekipa24.si

Ste že videli to?!? Tako si Primož Roglič ...

Novice

FOTO: Obisk prvaka 7. Festivala modre frankinje

Piše: KŠTM Sevnica

Čas objave:
19.02.2018 13:34

Vsako leto v zimskem času predstavniki KŠTM Sevnica skupaj s Sevniškimi graščaki na čelu z baronom Mosconom, nekdanjimi prvaki in ostalimi partnerji pri projektu »Modra frankinja« obiščejo prvaka zadnjega festivala modre frankinje. Tokrat je v ponedeljek, 12. februarja 2018, ta čast pripadla Kleti Krško, ki je postala prvak 7. Festivala modre frankinje lanskega junija.

Namen obiska je promocija tradicionalnega festivala modre frankinje in prvaka festivala - Kleti Krško s ciljem, da med letom, ko vino še zori v sodih, pregledajo, od kod prihaja najboljša modra frankinja in da se pobliže spoznajo s pridelovalci najboljše frankinje. Pozdravil jih je tudi direktor Kleti Krško g. Janez Živič, zmagovalno modro frankinjo pa je predstavil enolog Rudi Kos. Direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek se je gostiteljem zahvalila za prijazen sprejem in pogostitev. V kulturnem programu srečanja so Sevniški graščaki odplesali pravi grajski ples. 


Na obisk so povabili tudi predstavnike medijev ter jim predstavili doslej opravljeno delo ter prihodnje aktivnosti s poudarkom na 8. Festivalu modre frankinje, ki bo potekal 7. junija 2018 na Gradu Sevnica, ter načrtovane aktivnosti projekta »Modra frankinja – žametno vino regije Posavje«, prijavljenega na Javni poziv za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja na območju LAS Posavje v letu 2017 - Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, na katerega odobritev s strani Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja (MKGP) čakajo že od junija 2017.

Kljub temu z optimizmom zrejo v prihodnost, saj se zanimanje za modro frankinjo povečuje, tako pri vinogradnikih, vinarjih, gostinskih ponudnikih, posameznikih in v strokovni javnosti, saj je modra frankinja od leta 2016 dokazano avtohtona slovenska vinska sorta, prav tako se je po uradnih podatkih število zasajenih trsov modre frankinje v Sloveniji v zadnjih 5 letih povečalo za kar 23%.