polna luna 8 Dobra karma

Popolna navodila za izvajanje obreda ob polni Luni...

arktika, ozonska luknja Svet24.si

Na nebu nad Arktiko zazevala človeškemu očesu ...

profimedia-0510959793 Reporter.si

New York zaradi koronavirusa v šoku: trupla ...

delavka, zaposleni Svet24.si

Pozor! Samozaposlene, ki želijo uveljavljati ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Zakaj prvi "proti-korona" zakon še ne velja?

Muzej norosti 1 Odkrito.si

»Marsikoga so v norišnico spravili za nekaj dni,...

Maja Geršak, Gašper Rifelj SR Njena.si

Gašper in Maja delila intimen videoposnetek

Novice Novo mesto

FOTO: Odličje sv. Jožefa prejme Družina Koprivc

Piše: Škofija Novo mesto, J.P.

Čas objave:
19.03.2020 06:26

V četrtek, 19. marca 2020, v Katoliški Cerkvi praznujejo praznik sv. Jožefa, varuha Cerkve in glavnega zavetnika novomeške škofije.

Družina Koprivc ob krstu leta 2016.jpg
Družina Koprivc ob krstu leta 2016
Foto: Škofija Novo mesto

Ob tej priložnosti v Škofiji Novo mesto vsako leto podelijo najvišje škofijsko priznanje »Odličje sv. Jožefa« osebam, ki jih odlikuje zgledno krščansko življenje in poseben prispevek za krajevno Cerkev. Letošnje odličje je prejela družina zakoncev Nataše in Martina Koprivc, ki je najštevilčnejša družina v novomeški škofiji in vsestransko dejavna v domači Župniji Mirna.
Zaradi nastalih razmer v povezavi z novim koronavirusom je podelitev odličja prestavljena na poznejši čas. V skladu z danimi možnostmi bo potekala predvidoma na eno od majskih nedelj na Zaplazu. 

Predstavitev odlikovancev
Družina Koprivc je z enajstimi otroki verjetno najštevilčnejša družina v novomeški škofiji. Prihajajo iz Stare Gore v Župniji Mirna. Oče Martin je po poklicu živilski tehnik, mati Nataša se posveča domačemu gospodinjstvu. Poleg tega upravljajo tudi manjšo kmetijo. Od otrok sta najstarejša že zaposlena (Matevž, Tina), ena je študentka (Tamara), dve obiskujeta Gimnazijo Novo mesto (Anita, Nika), štirje obiskujejo Osnovno šolo Mirna (Pika, Nina, David, Manca), dva pa sta še doma (Ema, Žak Martin). Najmlajšega člana so se v družini razveselili lansko leto. Vsi otroci so pridni, kar se vidi tudi po šolskih spričevalih in številu priznanj, ki jih prinašajo domov ob koncu šolskih let. Ena od hčera (Anita) pa je kot vsestransko dejavna, uspešna dijakinja, pevka v domačem zboru in animatorka na letovanjih otrok v okviru Karitas prejela državno priznanje za naj-dijakinjo v šolskem letu 2018/19. 

V družini vlada vzdušje vere in ljubezni. Stremijo k medsebojni pomoči in se med seboj spodbujajo. Starejši otroci radi sodelujejo pri najrazličnejših opravilih in pomagajo staršem pri vzgoji mlajših. Otroci se že v mladih letih priučijo delavnosti pa tudi veselja. Večkrat se zgodi, da se ob pogovarjanju in zvoku različnih glasbil povezujejo in veselijo, tako na polju, kot tudi v objemu domačega ognjišča.

Družina Koprivc dejavno sodeluje v župnijskem življenju, predvsem pa lepšajo bogoslužje s svojimi glasovi. Oče Martin in kar šest hčera poje pri zboru Kulturnega društva Matija Tomc Mirna, ki je hkrati tudi župnijski cerkveni zbor. Z zborom obiskujejo tudi župnije v bližini okolici – dekaniji – in v širšem okolju, tako na cerkvenem kot prosvetnem področju. Udeležujejo se različnih revij in tekmovanj.