mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Dolenjske Toplice

FOTO: Odprli bodo Topličkovo učno pot

Piše: Radio Krka

Čas objave:
23.06.2015 05:36

Osnovna šola Dolenjske Toplice ob 16. uri prireja zaključno prireditev ob zaključku šolskega leta in otvoritev Topličkove učne poti.

Osnovna šola Dolenjske Toplice si je v šolskem letu 2014/15 kot glavni moto prednostne naloge šole 'Živim zdravo, živim z naravo' zadala ozaveščati in spodbujati učence, starše, učitelje in vse ostale, da svoj čas kvalitetno preživijo z naravo in v njej.

Kot produkt prednostne naloge so si zastavili POSTAVITEV TOPLIČKOVE UČNE POTI, je v pogovoru za Radio Krka pojasnila ravnateljica OŠ Dolenjske Toplice Maja Bobnar. Ime je dobila po maskoti Osnovne šole Dolenjske Toplice, Topličku, ki pelje po postajah učne pot: Igrali smo se (stare igre), Ekološki otok (ločevanje odpadkov in nevarni odpadki), Čutna pot (postavljen 14 prekatni okvir z različnimi podlagami, po katerih hodimo in postavljenimi glasbili), Topličkov čebelnjak (čebelnjak, nakladni panji in učni panj), Naš šolski vrt (s prikazom visoke grede, hotela za žuželke in učilom dobri sosedje), Bivališča nekoč (makete razvoja bivališč, izdelali so jih učenci), Kompostnik, Bodi fit (uporaba šolskih igral), Po klančku dol (s klančino razložena kinetična energija), Šport za zdravje (tekalna steza in skok v daljino s pripravljenimi pričakovanimi rezultati), Gozd (s prikazi drevesnih vrst, sestavo tal, gozdnimi letnicami in sledmi živali), Zeliščni skalnjak, Šah (z unikatno izdelanimi figurami lokalnega umetnika).

Vsebino učne poti, informativnih tabel in spremljajoče brošure so pripravili učitelji, v samo postavitev in izdelavo učne poti pa so vključili učence od prvega do devetega razreda preko dejavnosti pouka, dnevov dejavnosti, podaljšanega bivanja, jutranjega varstva in varstva vozačev.

Za oblikovanje učne poti so pridobili skoraj ves material preko podpornikov, zbrana finančna sredstva pa so namenili nakupu barv, lakov, čopičev in ostalega materiala, ki so ga potrebovali.

Učna pot je zaživela že pred samo otvoritvijo, učencem so privzgojili poseben odnos do pripomočkov, saj so v izdelavo vložili veliko lastnega truda. "Ker smo mnenja, da je pripravljena učna pot vsebinsko dobro zasnovana in izdelana s kvalitetnimi učili, bi jo radi (brezplačno) delili z ostalimi obiskovalci naše šole in našega kraja," so zapisali v sporočilu za javnost, in dodali, da jo bodo danes ob 16. uri tudi uradno odprli.

Otvoritev učne poti bo najprej v šolski telovadnici, v duhu informativne oddaje Topličkove novice na Medved TV, nato pa se bo dogajanje preselilo na samo učno pot. Ob tem bodo potekale še spremljajoče dejavnosti s področja športa, kulinarike in zdravja.

Pogovor z ravnateljico Majo Bobnar