Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Trebnje

FOTO&AVDIO: Odprli razstavo Apel podobo na ogled ...

Piše: P.K.L.

Čas objave:
18.05.2018 18:14

V Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje, so včeraj odprli razstavo Apel podobo na ogled ... Avtorica Maruša Stupica, u. d. i. a., je malo pred deseto obletnico smrti dr. Zorana Kržišnika, pripravila edinstveno razstavo umetniških del izbranih avtorjev iz zapuščine dr. Zorana Kržišnika in zbirke Galerije likovnih samorastnikov Trebnje.

Apel podobo na ogled ... foto Alenka Strazisar Lamovsek (5).jpg

»Edino pravo vrednotenje umetnosti je čas«, je bil prepričan dr. Zoran Kržišnik, človek, ki je pri svojem delu odločilno vplival na prepoznavnost slovenskih umetnikov v mednarodnem prostoru, hkrati pa je prepoznal tudi potencial Tabora likovnih samorastnikov Trebnje.

Apel podobo na ogled ... foto Alenka Strazisar Lamovsek (4).jpg

Ob tem avtorica razstave poudarja: »In kar bi rada, da si zapomnite, je, da je umetnost samo ena, in prizadevanje za lepoto je tudi edinstveno, pa naj ima človek šolo ali pa ne«.

Apel podobo na ogled ... foto Alenka Strazisar Lamovsek (20).jpg

Dr. Zoran Kržišnik je leta 1947 postal upravnik Moderne galerije, desetletje zatem je postal njen ravnatelj in jo je vodil vse do leta 1986. Bil je gonilni motor grafičnega bienala, ki ga je razvil v enega najbolj prepoznavnih dogodkov v mednarodnem prostoru. Prvi bienale se je začel 3. julija 1955.

Apel podobo na ogled ... foto Alenka Strazisar Lamovsek (16).jpg

Ob nastanku Tabora likovnih samorastnikov v Trebnjem je dr. Zoran Kržišnik leta 1968 prepoznal skrite potenciale - štiri desetletja, vse do smrti 3. julija 2008, je vodil umetniški svet. »Dr. Zoran Kržišnik predstavlja enega od ključnih kadrovkih stebrov naše Galerije. Kot predsednik strokovnega sveta, likovni kritik in umetnostni zgodovinar je predstavljal pomembnega strokovnega sodelavca, ki je sooblikoval tudi vizijo in nekako usmerjal razvoj naše Galerije,« poudarja direktorica CIK Trebnje, pod okriljem katerega deluje Galerija likovnih samorastnikov Trebnje, Patricija Pavlič. 

Dr. Zoran Kržišnik je zvesto spremljal umetnike, usmerjal njihov umetniški razvoj in odločilno vplival na ugled tako Mednarodnega grafičnega likovnega centra, pod okrilje katerega je preselil grafični bienale, kot tudi Galerije likovnih samorastnikov Trebnje.

Apel podobo na ogled ... foto Alenka Strazisar Lamovsek (23).jpg

Slavnostni govornik na odprtju razstave je bil dolgoletni direktor Cankarjevega doma v Ljubljani, Mitja Rotovnik, ki je ob tej priložnosti posebej poudaril, da želi avtorica razstave skozi dualna srečevanja konkretnih akademskih in samorastniških slikarjev le predstaviti linijo sodobne likovne umetnosti, ki jo je Kržišnik priznaval kot kakovostno, in samorastniškega ustvarjanja, kot ga je zaznaval on in z njim sodelavci galerije. Dodal je, da gre po njegovi oceni za razstavni projekt, ki širi programski horizont Galerije, in za kulturno dejanje, ki poglablja dialog o različnih smereh likovnega ustvarjanja in sili h globljemu premisleku.

Apel podobo na ogled ... foto Alenka Strazisar Lamovsek (1).jpg

Včerajšnjo prireditev so s svojim nastopom obogatili učenci in učitelji Glasbene šole Trebnje, razstavo, ki je v Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje na ogled do 30. septembra 2018, pa je odprl župan Občine Šentrupert Rupert Gole.

Apel podobo na ogled ... foto Alenka Strazisar Lamovsek (22).jpg

Foto: Alenka Stražišar Lamovšek

S KRKO NAOKOLI na razstavi v Trebnjem


Patricija Pavlic o dr Zoranu Krzisniku

Izjava Patricije Pavlič


Marusa Stupica o umetnosti

Izjava Maruše Stupica o umetnosti