podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

Ptuj, zadolzevanje_3_delo na cesti Svet24.si

Zakreditirani do leta 2040, kaj bo z novimi ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Novice Tanča Gora

FOTO: Odprli tudi vodovod Finki – Tanča Gora

Piše: Radio Krka

Čas objave:
18.02.2016 14:18

Včeraj so v občini Črnomelj odprli tudi vodovod Finki-Tanča Gora. Novozgrajeni vodovod so simbolično predali namenu županja Občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič, predsednik sveta Krajevne skupnosti Dragatuš Robert Vranič ter krajan zaselka Finki Alojzij Fink.

FOTO: Tomislav Urh

Projekt »Trajnostna oskrba prebivalstva s pitno vodo in varovanje vodnih virov Bele krajine«, ki je sofinanciran iz Kohezijskega sklada EU, smo belokranjske občine pričele kot nadaljevanje regionalnega projekta »Vodooskrba Bele krajine« s podpisom pisma o nameri sredi leta 2002. Vse do konca leta 2009, ko je se prvotni projekt zaključil, je trajala priprava dokumentacije za sofinanciranje in izbiro izvajalca za nadaljevanje projekta. Gradbena dela so se pričela izvajati v začetku leta 2010. Po 6 letih projektiranja in gradenj je projekt uspešno zaključen.

Eden izmed sistemov v tem projektu je tudi Vodovod VH Grič – Finki – Tanča gora, ki na novo zagotavlja pitno in požarno vodo v zaselku Finki ter izboljšuje oskrbo s požarno vodo v Tanči gori.

OBSEG PROJEKTA V OBČINI ČRNOMELJ
Prvotno je bila v Občini Črnomelj predvidena izgradnja 62 km vodovodov, izgradnja 3. novih in prav toliko razširitev vodohranov z vsemi potrebnimi napravami (črpališča, hidro postaje, jaški za redukcijo tlakov, ipd.).
Za doseganje funkcionalnosti in ciljev celovitega projekta je v aprilu 2014 spremenjena odločba o dodelitvi kohezijskih in državnih sredstev in podaljšan rok financiranja do konca leta 2015. Tako je v ta projekt po uspešnih pogajanjih z izbranim izvajalcem in podpisu sofinancerske pogodbe dne 2. 9. 2014 vključen tudi del, ki prvotno ni bil oddan in obsega v naši občini še okoli 19 km vodovodov in 3 dodatne vodohrane s potrebnimi črpališči in drugo opremo.

Na Vodovodu Grič – Finki – Tanča gora je iz pod naseljem Grič pri Dobličah izveden nov vodovod dolžine 2,3 km, ki preko zaselka Finki povezuje Tančo goro z vodohranom VH Doblička gora. Zaradi povečanih tlakov sta vgrajeni tudi dve reducirni postaji oz. jaška v Finkih in pred Tančo goro. Pitno in požarno vodo na novo zagotavljamo 25 prebivalcem zaselka Finki.

VREDNOST DEL:
Vrednost del na vodovodih v Občini Črnomelj je 7.121.458 € brez DDV.
Skupaj z dodatnimi gradnjami za funkcionalnost in celovitost vodovodnega sistema pa je vrednost izvedenih del na vodovodih narasla na 10.503.938 € brez DDV. Tem stroškom je potrebno dodati še delež skupnih stroškov za nadzor gradnje in obveščanje javnosti v vrednosti 311.010 € (za Občino Črnomelj).

Vrednost dodatnih gradenj na Vodovodu Finki – Tanča gora je 264.372 EUR brez DDV.

VIRI FINANCIRANJA PROJEKTA:

Sofinancerska pogodba je zagotavljala 65,67 % potrebnih sredstev (brez DDV) iz Kohezijskega sklada EU (4.676.661 EUR) in 24,33 % iz proračuna RS (1.732.453 EUR), preostalih 10 % pa iz proračuna občine. Za dodatne gradnje je po sofinancerski pogodbi delež EU enak, delež proračuna RS pa zmanjšan na 11,59 %, zato smo morali v proračunu občine v zadnjem letu zagotoviti še manjkajočih 22,74 % ali 769.281 €.
Skupaj so viri financiranja v občini Črnomelj v obdobju 2010-2015 sledeči:
-Kohezijski sklad EU: 8.119.441 € ali 65 %;
- Proračun RS: 2.617.639 € ali 21 %;
- Občina Črnomelj: 1.758.782 € ali 14 %;
(pri čemer je občina za lastni delež uporabila namenska sredstva iz proračuna RS za investicije v višini 470.849 € in s tem lastni delež zmanjšala na prvotnih 10 %)

IZVAJALEC DEL:
Pogodbeni izvajalec dodatnih gradenj, kamor spada Vodovod Finki – Tanča Gora je bila skupina RIKO d.o.o. + CGP d.d. + PROADRIA d.o.o.

OSTALI UDELEŽENCI PRI PROJEKTU:
Strokovni nadzor in koordinatorstvo zdravja in varstva pri delu za celoten projekt je izvajal PROJEKT d.d. Nova Gorica, tudi podjetje za informiranje javnosti je isto za vse sklope kohezijskega projekta (STUDIO 3S d.o.o. oz. podizvajalec Emi International d.o.o. Ljubljana). Koordinator projekta za vse tri belokranjske občine je bila Občina Metlika.

Z uspešno izvedenim projektom smo izboljšali in dogradili vodovodno omrežje in ga medsebojno povezali, kar povečuje zanesljivost oskrbe s pitno vodo in vodo za gašenje požarov v vseh občinah. Zamenjani so vsi prenosni salonitni vodovodi, vodo sedaj zagotavljamo še vsaj 3 % prebivalcev več kot pred 6 leti. Tako imajo javni vodovod v naseljih Knežina, Zapudje, Mala in Velika sela pri Adlešičih, Doblička gora, Mavrlen, Stražnji Vrh, Rožič Vrh, Rodine in v zaselku Finki pri Tanči gori, tlačne razmere pa smo izboljšali še v Butoraju, na Tanči gori in na Griču pri Dobličah. Oskrbljenost s pitno vodo v naši občini bo tako v letu 2016 okoli 98 %, kar presega povprečje v Sloveniji za 10 %!

NADALJEVANJE PROJEKTA
Na Vodovodu Grič – Finki – Tanča gora je predvidena možnost širitve v smeri vinorodnega območja Tanče gore oz. cerkvice sv. Ane.
Na drugih območjih občine je pridobljeno gradbeno dovoljenje za vodovod Knežina – Črešnjevec pri Dragatušu, v kratkem pričakujemo gradbena dovoljenja za več sekundarnih vodovodov na Višinskem vodovodu Grič – Stražnji Vrh – Rodine, pripravlja se dokumentacija za odcepe vodovodov v Zapudju, potrebna pa bo še za naselja Dragoši, Pobrežje in naselja v »Špeharski dolini« pod Sinjim Vrhom.