kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Krško

FOTO: 60 let Radiokluba "Krško"

Piše: Kulturni dom Krško

Čas objave:
10.03.2020 12:04

V Mestnem muzeju Krško so pred kratkim odprli občasno razstavo o delovanju krškega kluba radioamaterjev. Večplastna razstava je nastajala kot skupen projekt društva in muzeja. Razstava bo odprta do 14. februarja 2021.

Z razstavo, ki so jo odprli v Mestnem muzeju Krško, bodo obiskovalci dobili vpogled v 60- letno delovanje Radiokluba »Krško«, ki so ga, kot je v besedilu razstave zapisal Drago Bučar: »leta 1959 ustanovili tehnično napredni dijaki takrat na novo ustanovljene Tehnične šole Krško. To so bili Srečko Grošelj, Emil Dolinšek in Franc Oštir. V klub so se kmalu vključili tudi nekateri drugi občani Krškega, med drugim Milan Žuraj, Rajko Županc, Vinko Pirc, Leon Leonardis, Stanko Klinec, Milan Colnar, Anton Drobež in drugi. Domači aktivist Boško Karabaš je kot dolgoletni tajnik kluba in pozneje tudi kot predsednik poskrbel za organiziranost in vsebino aktivnosti, za kar mu je nacionalno radioamatersko združenje podelilo več priznanj.«

Delovanje kluba in prizadevnost njegovih članov je predstavljena skozi tehniko in ostala gradiva, ki so jih radioamaterji v preteklih desetletjih uporabljali za izvajanje svojih aktivnosti. Delovanje kluba je prikazano tudi z izbranim bogatim fotografskim gradivom in z video posnetki iz Arhiva Radiokluba »Krško« in Arhiva TV Slovenija.

razstava, krško, radioamaterji
Pogled v razstavni prostor
Foto: Nina Sotelšek

Izpostaviti je treba, da gre pri tej razstavi za večplasten projekt; člani društva, ki ga vodi predsednik Bojan Klavžar, so namreč Mestnemu muzeju Krško podarili del tehnične opreme in del arhiva. Muzej je s tem dobil dragoceno gradivo, s katerim imajo možnost predstaviti dejavnost radioamaterske organizacije, v katero je danes vključenih 50 članov. Mestni muzej Krško tako tudi s to razstavo izpolnjuje svoje poslanstvo, to pa je predstavljanje dediščine mesta, občine in njenih prebivalcev. Predpogoj za kakovostno izvajanje dejavnosti je strokovni kader, ki razvija zbirke skladno s poslanstvom in zbiralno politiko, jih ureja po veljavnih muzejskih standardih in skrbi tudi za predstavljanje zbranega gradiva javnosti.

V zadnjih letih so v Mestnem muzeju Krško veliko energije vložili v komunikacijo z javnostmi in v tem smislu jih še posebej veseli, da v muzejski prostor prihajajo prebivalci mesta in občine Krško s svojimi pogledi in predlogi za ohranjevanje dediščine. Tako se razvijajo v muzej, ki je s skupnostjo in njeno dediščino večplastno povezan.

Primer takega uspešnega sodelovanja je tudi pričujoča razstava, katere pobudnik je bil član Radiokluba »Krško«, Boško Karabaš.