reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Črnomelj

FOTO: Odprtje obnovljenih vrtov pod MMZ Črnomelj

Piše: Občina Črnomelj

Čas objave:
12.11.2018 16:54

Pod Mestno muzejsko zbirko Črnomelj je potekalo odprtje obnovljenih vrtov.

Leta 2016 je v sklopu urejanja obvodne poti oz. priprave PZI dokumentacije za ureditev obvodne poti podjetje Atelje Ostan Pavlin d.o.o. pripravilo rešitve tudi za ureditev zemljišča pod Mestno muzejsko zbirko Črnomelj, za območje vrtičkov. Ideja projekta ureditve je bila, da se na muzejskih vrtovih, kot dopolnitev muzejski zbirki, vzgaja stare kulture, ki so značilne za posamezna pretekla obdobja.

Pri pripravi projektne dokumentacije je bilo potrebno sodelovati z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, z OE Novo mesto, ki je pri obnovi opornih zidov pogojeval gradnjo opornih zidov v videzu suhozida. Ker se vrtovi nahajajo tudi na območju arheološkega najdišča mestno jedro, je bilo ob gradnji oz. izvedbi zemeljskih del potrebno zagotavljati še arheološki nadzor. Iz tega razloga se je Občina Črnomelj prijavila na razpis za sofinanciranje predhodnih arheoloških raziskav na območju naselbinske ali vrtnoarhitekturne dediščine Ministrstva za kulturo in prejela 100% sofinanciranje, kar pomeni 4.396,00 EUR. Ob izvedbi gradnje se je ugotovilo, da gre za nasutje in zato arheoloških plasti tukaj ni bilo, izvajal se je zgolj arheološki nadzor ob gradnji oz. poseganjih v tla. Za arheološki del izvedbe del je poskrbelo podjetje Arhos d.o.o. iz Brežic.

Za obnovo zidov je bilo pridobljeno tudi gradbeno dovoljene za nezahtevni objekt. Gradnjo je v letošnjem letu izvajalo podjetje GMV gradnja d.o.o. iz Črnomlja. Vrednost obnove je okrog 27.500,00 EUR, financirana pa je bila v celoti iz občinskega proračuna. Pri gradnji je bil delno uporabljen obstoječi kamen, delno pa je grajeno z novim. Oporni zidovi so skladno in kakovostno izvedeni, zato so tudi lep element odprtega obvodnega prostora.



Občina Črnomelj preverja variante za oživitev vrtov s primerno vsebino, in sicer z možnostjo projekta iz programa za izbor projektov za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja na območju LAS Dolenjska in Bela krajina 2016 – sofinancirano iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.
Vzporedno urejajo tudi obvodno pot. Vizija je, da mesto Črnomelj dobi kakovostne peš površine, kjer se lahko zadržujejo sprehajalci. Te so ravno v mestnem središču ob dveh rekah, Lahinji in Dobličici. V Črnomlju je veliko sprehajalcev na obvoznici, zato jim z urejanjem obvodne poti in obvodnega prostora mestnega jedra želimo omogočiti, da svoj prosti čas preživijo v lepem in mirnem prostoru.

Obvodno pot želijo opremiti tudi z vidika umetnosti, zato so izrabili prazen betonski podstavek ob zavoju poti na Majer in nanj postavili umetniško skulpturo domačega akademskega kiparja Jožefa Vrščaja, ki jo je avtor poimenoval »Živko«.