Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Metlika

FOTO: Opojna čaša besed

Piše: Belokranjski muzej, A.M.

Čas objave:
24.01.2019 09:48

23. januarja, pred 141 leti se je v hiši, ki je stala na mestu kjer danes stoji Spominska hiša Otona Župančiča, rodil slovenski pesnik, dramatik in prevajalec Oton Župančič.

V letošnjem letu se spominjamo tudi 70. obletnice njegove smrti, so zapisali v Belokranjskem muzeju Metlika. Priložnosti, da se ga spomnimo z dogodkom ali dvema je torej več kot dovolj.

Eden takšnih je bilo predavanje dr. Marijana Dovića Opojna čaša besed: Oton Župančič in slovenska moderna. V predavanju z naslovom Opojna čaša besed je dr. Marijan Dović, višji znanstveni sodelavec in izredni profesor na Inštitutu za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU in avtor nove postavitve viniške razstave »Župančič – mojster besede« (2015), predstavil raznovrstno umetniško delo belokranjskega in slovenskega pesniškega velikana v kontekstu slovenske »moderne«. Poseben poudarek bo na Župančičevi zgodnejši poeziji, zlasti tisti iz »dekadenčne« zbirke Čaša opojnosti, ki je bila pozneje manj cenjena od njegovih zrelih del – kot se bo izkazalo, takšna sodba ni povsem upravičena. 

Tudi sam Oton Župančič kasneje, v zrelih letih, s svojo prvo pesniško zbirko ni bil najbolj zadovoljen, ker se njegov življenjski nazor kasneje ni več skladal z idejo teh pesmi. Poezija v pesniški zbirki Čaša opojnosti se mu je zdela premalo dovršena in preveč odmaknjena od resničnega sveta, skratka kot je sam dejal »pol tiča in pol miša«.

Obiskovalci so napolnili predavalnico Spominske hiše Otona Župančiča in s tem dokazali, da so takšni in podobni dogodki res dobrodošli.