Pomeranian Svet24.si

VIDEO: Poglejte, kako je psiček v ZDA pregnal ...

profimedia-0715131113 Svet24.si

Finska premierka po objavi posnetka z zabave ...

dragic doncic 22 af Necenzurirano

Konec omejitev TV prenosov Dončića in nogometašev

katarina kecek PL Reporter.si

Katarina Keček: Zaradi resnice o spolnem ...

goran dragic Ekipa24.si

Kaj je z Goranom Dragićem? Zakaj je igral le pet ...

Kristjan Čeh, Anna Maria Orel Njena.si

Kristjan Čeh: Ljubezen je premagala vse ovire

doncic Ekipa24.si

Vas zanima, v čem se te dni po Ljubljani prevaža...

Novice Novo mesto

FOTO: Otroci z ambasadorji športa ustvarili olimpijske kroge

Piše: Slovenska zveza tajskega boksa

Čas objave:
14.09.2021 08:48

Slovenska zveza tajskega boksa in Scorpion gym sta izvedla, letos že 10. brezplačno počitniško delavnico »Zmorem, želim in se zabavam«. Projekt ima visok zdravstveni učinek, je zabaven, poučen in inovativen. Izvajajo ga skozi celo leto, v njihovih vadbenih prostorih, kjer se jim lahko pridružite. Poleg tega pa jih poznajo tudi v Novomeških osnovnih šolah.

OI - NAČELA IN SODELOVANJE.jpg
Otroci ustvarili olimpijske kroge
Slovenska zveza tajskega boksa

Ploščad pred Trgovinico Breg je zaživela. Otroci so bili ustvarjalni, zvedavi, nasmejani in
veseli. Pogovarjali so se o zdravi prehrani, pomenu vadbe in gibanja na svežem zraku in si
nadeli boksarske rokavice in spoznavali tehnike tajskega boksa. Naučili so se nekaj japonskih, ruskih, srbskih in makedonskih besed. Pogovarjali so se o zgodovini Olimpijskih iger. Leta 1913 je Pierre de Cubertin ustvaril olimpijski znak, med seboj povezane olimpijske kroge, ki predstavljajo zvezo petih celin in srečanje športnikov celega sveta. Povezanost pomeni sožitje, medsebojno spoštovanje in prijateljstvo narodov, petih celin planeta Zemlje. Barve petih krogov so točno določene in pomenijo (z leve proti desni): modra – Evropo, črna – Afriko, rdeča – Ameriko, rumena – Azijo, zelena – Avstralijo z Oceanijo.

KROGI.jpg
Otroci ustvarili olimpijske kroge
Slovenska zveza tajskega boksa

Otroci so skupaj z Ambasadorji športa, na ploščadi Trgovinice Breg narisali in pobarvali
Olimpijske kroge ter zapisali svoja razmišljanja. Skupaj so poimenovali pet slovenskih reprezentantov, ki so osvojili pet olimpijskih odličij za Slovenijo. Omenili so tudi najuspešnejšega slovenskega olimpionika, Novomeščana Leona Štuklja, ki je v svoji karieri posegel po 6-tih olimpijskih odličjih. Legendi Slovenskega športa, ki je simbol vitalnosti, odnosa do življenja in vzor nekdanjim, sedanjim in bodočim rodovom. V sklopu programa bodo letos obiskali tudi SOIC - Slovenski olimpijski izobraževalni center z muzejem in se družili z olimpioniki.

OGREVANJE.jpg
Otroci ustvarili olimpijske kroge
Slovenska zveza tajskega boksa

Za zdravo malico, zelenjavo in 100% jabolčni sok Grm iz lokalne pridelave, je poskrbela
Trgovinica Breg. Otroke je navdušil sadni prigrizek »Sadna pravljica«, ki je izdelan iz jabolk
neškropljenih travniških sadovnjakov, ki rastejo na sončnih pobočjih slovenskega podeželja. Je brez dodanega sladkorja, barvil ali konzervansov. Za več kot 20 otrok, prostovoljce in
reprezentante je pripravil zeliščni ledeni čaj, zeliščar g. Igor Foršček. Z najboljšim sladoledom v mestu so se osvežili pri Kralju Matjažu, ki jih je nagradil z picami. Za pripravo in degustacijo najboljšega sušija, je poskrbelo gostišče Fink&Situla.

MARIANA.jpg
Otroci ustvarili olimpijske kroge
Slovenska zveza tajskega boksa

S projektom želijo pri otrocih in mladini razvijati zdrav odnos in pogled na življenje. Zmanjšati negativne posledice prekomernega sedenja, uporabe računalnikov in mobilnih naprav. Izboljšati gibalno zmogljivost otrok in mladine. Dvigniti raven duševnega in telesnega zdravja. Krepiti medgeneracijsko in medkulturno povezovanje.

AKCIJA 2.jpg
Otroci ustvarili olimpijske kroge
Slovenska zveza tajskega boksa

Kot so še zapisali v izjavi za javnost: »Namen projekta je zagotoviti širšo perspektivo in spodbudo, da obstajajo pozitivne priložnosti v življenju, ki se lahko dosežejo z pomočjo
športa, izobraževanja in samodiscipline. Skozi projekt bomo otroke in mladino vzpodbujali
h zastavitvi in dosegi ciljev. Bodite aktivni, prehranjujte se zdravo in preživite svoj prosti
čas v naravi in na svežem zraku!« In dodali, da se bliža 23. september in praznovanje dneva slovenskega športa, ko bo za vse generacije Scorpion gym pripravil brezplačno vadbo in degustacijo zdravih prigrizkov lokalne pridelave.

PROSTOROČNI KROG.jpg
Otroci ustvarili olimpijske kroge
Slovenska zveza tajskega boksa

Izvedbo projekta je omogočilo sofinanciranje Fundacije za šport in podjetja, ki so projekt podprla: Zama d.o.o., Lekarna Novak d.o.o., Eventuis d.o.o., Kobe inženiring d.o.o. in Špes, grafični studio, d.o.o. Razvojni Center Novo mesto je priskrbel material za likovne delavnice. Gazvoda, trgovina in mešalnica barv, d.o.o. pa za barve.