pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice Metlika

FOTO: Otvoritev prikaznega čebelnjaka v Žuničih

Piše: Radio Krka

Čas objave:
09.12.2015 09:11

Kot dopolnitev obiska Krajinskega parka Kolpa in informacijske točke Šokčev dvor v Žuničih je bil 7. decembra na god sv. Ambroža odprt tudi nov čebelnjak - replika objekta, ki je nekoč stal ob Osnovni šoli Adlešiči.

Čebelnjak hrani vzorce različnih čebeljih košev pletenih iz slame ter nekatera stara čebelarska orodja. S postavitvijo je bila dopolnjena muzejska zbirka, ki omogoča boljši izobraževalni proces za obiskovalce parka, ki želijo spoznati pomen opraševanja v naravi ter pridelave medu in drugih pridelkov čebel.

Sveti Ambrož Milanski, oziroma Sveti Ambrož (tudi Sveti Ambrozij) je krščanski svetnik, škof, spoznavalec in cerkveni učitelj rojen leta 339, v Trierju, (danes Nemčija, takrat Rimsko cesarstvo), umrl 4. aprila 397, v Milanu (Italija, Rimsko cesarstvo). Je eden štirih zahodnih cerkvenih učiteljev, med katerimi je tudi njegov učenec Avguštin. Rodil se je leta 339 v Trieru (v današnji Nemčiji), kjer je bil njegov oče Avrelij Ambrož cesarski namestnik – vodja pretorijanske prefekture – za rimsko provinco Galijo, ki je takrat obsegala velike dele današnje Francije, Španije, Italije in tudi Nemčije. Mati je bila zgledna krščanska žena, ki se je po zgodnji moževi smrti okrog 354 s tremi otroki – od katerih je bil Ambrož najmlajši – vrnila v svoje očetno mesto Rim.


Iz njegovega zgodnjega otroštva je znana anekdota: Ambrožu se je še kot dojenčku, spečemu v zibelki na domačem dvorišču, na glavo usedel roj čebel. Pestunja, ki ga je varovala, je začela kričati in klicati na pomoč. Ambrožev oče - izkušen čebelar - je ukazal, naj pustijo otroka na miru in tako se je roj čez čas dvignil, ne da bi otroka pičila ena sama čebela. Po tem dogodku je oče dal otroku ime Ambrozij. Ambrozija je grški izraz za mano, ki naj bi bila hrana za bogove in je dajala večno mladost in nesmrtnost. Ambrosios (grško αμβροσιος) pa pomeni nesmrten. Oče je ob tem dogodku menil, da čebelji roj, ki je v otrokovih ustih pustil obilico medu, pomeni, da bo iz tega otroka še nekaj velikega. Čebele, ki srkajo sladkobo iz cvetlic,so bile simbol sladkobe, ki se bo izlivala iz Ambroževih ust, kadar bo govoril.