Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Brežice

FOTO: Plazovi dobivajo razsežnosti naravne nesreče

Piše: Radio Krka

Čas objave:
02.04.2013 17:09

Občina Brežice se zaradi obilo dežja in taljenja snega sooča z vedno novimi in vse obsežnejšimi plazovi na hribovitih področjih občine. 10 novih plazov ogroža ceste in stanovanjske objekte, zato bo za sanacijo plazov občina potrebovala dodatnega pol milijona evrov, pri tem pričakuje tudi finančno pomoč države.

Zaradi izjemno velikega števila (čez 300 )in obsega plazov ter posledic, ki jih povzročajo, župan občine Brežice Ivan Molan ocenjuje, da gre za naravno nesrečo.

Župan občine Ivan Molan je skupaj s strokovnimi sodelavci in geologom obiskal prizadete kraje in si ogledal nastalo škode. Občina Brežice  zaradi omejenih proračunskih sredstev prednostno sanira tiste plazove, ki ogrožajo komunalno infrastrukturo in stanovanjske objekte, da prepreči nastanek še večje škode.

Številni novi plazovi in ocenjeni obseg sanacije v občini Brežice plazove že uvrščajo med naravne nesreče.

Od začetka vodenja evidence je Občina Brežice zabeležila preko 300 plazov, udorov, usadov večjega in manjšega obsega.  Za polovico sanacij je Občina Brežice zagotovila lastna sredstva, pri ostalih pa pričakuje tudi pomoč države. Sanirani so bili plazovi v Podgorju pri Pišecah in v Dramljah, plaz v Župjeku pri Bizeljskem,  ki je ogrožal stanovanjsko hišo, je bil interventno saniran, zaščiten je stanovanjski objekt, medtem ko je del plazu na neposeljenem delu še vedno aktiven.

Izjava župana Ivana Molana