tuna bar, morje, madžari Svet24.si

Orban je sanjal o madžarskem Jadranu! To mu ...

kobranka, peskovnik, pasching Svet24.si

V peskovniku v vrtcu je zasikala kobranka

sds Necenzurirano

To so financerji SDS iz državnega gospodarstva

caks tonin Reporter.si

Bleferji Domovine: epidemija tretjerazrednih ...

kuljak 1 Ekipa24.si

Se ga spomnite? Ruski telovadec, ki je provociral ...

španska-kraljica-letizia Odkrito.si

Španska kraljica Letizia s svojim golim trebuhom ...

nogomet otroci Ekipa24.si

Joj?! Predsednik vlade se je osmešil pri nogometu...

Novice Semič

FOTO: Pohod v spomin na Belokranjsko četo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
03.11.2012 12:13

Minilo je 71 let, ko se je konec oktobra oblikovala prva Belokranjska četa. Le nekaj dni potem so partizane napadli Italijani. Danes so pripravil spominski pohod na Gornje Laze.

Prvi belokranjski partizani so takrat za zbirno mesto izbrali Smuk nad Semičem. Na zbirališče je 28. oktobra leta 1941 prišlo prvih šest mož semiške skupine. Ponoči se jim je pridružilo še pet iz Gradca, dva dni kasneje pa še skupina iz Metlike in Črnomlja.

Danes dopoldne se je zbralo več kot 100 pohodnikov iz Semiča, Črnomlja, Metlike in še od drugod. Od penzionom Smuk je vse pohodnike pozdravila županja Polona Kambič. Iz Semiča jih je pot vodila na Smuk, Pribišje in na Gornje Laze. V lepem jesenskem vremenu se je pri spomeniku na Gornjih Lazah zbralo veliko ljudi. Najprej ob spremljavi semiške godbe. Slavnostni govornik je bil državni svetnik Jože Mihelčič.


Tragičen dogodek, ki se je zgodil na Gornjih Lazah iz 2. na 3 .november Leta 1941, ko je več kot tristo italijanskih vojakov obkolilo poslopja, kjer so utrujeni in premraženi partizani prenočili in jih te noči tudi pobili. Iz obroča se je izmuznilo osem mož..

Jože Mihelčič