mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

FOTO: Pomagajmo ohraniti Krko čisto!

Piše: Potapljaško društvo M3

Čas objave:
01.07.2020 08:50

Skrb za naravo in trajnostni razvoj so dandanes nuja vsake odgovorne družbe. Da bodo učinki takega ravnanja vidni na okolju so dovolj že majhna dejanja posameznikov, različnih organizacij in lokalnih skupnosti.

V Potapljaškem društvu M3 iz Novega mesta se tega zelo dobro zavedajo, zato že osemnajsto leto zapored organizirajo čistilno akcijo podvodnega sveta reke Krke »SUB – ECO KRKA 2020«. Zavedajo se, da s tem ne bodo popolnoma preprečili onesnaževanja tako opevane dolenjske lepotice, lahko pa s tem in podobnimi primeri ublažijo posledice malomarnih dejanj človeka.

Tudi to se je skrivalo pod vodo reke Krke .png
Tudi to se je skrivalo pod vodo reke Krke
Foto: Potapljaško društvo M3

Iz korita reke so ob tej priložnosti potegnili precejšno količino razne krame, ki je iz različnih vzrokov pristala na dnu in nikakor ne sodi tja. Pri tem so jim nesebično pomagali potapljači iz drugih potapljaških klubov, ribiči Ribiške družine Novo mesto, člani Prostovoljnega gasilskega društva Novo mesto in še nekateri zavedni posamezniki.

Potapljač .png
Potapljač
Foto: Potapljaško društvo M3

»Očitno se ozaveščenost prebivalcev v zadnjih letih povečuje, kar sklepamo po količini odstranjenih odpadkov, ki se sicer zmanjšuje, toda klub temu ni nezanemarljiva. Prevladovali so odpadki iz preteklosti, vendar pa ni manjkalo tudi takih novejšega datuma,"  je povedal predsednik Potapljaškega društva M3 Senad Durmič.

Pridno so čistili reko Krko.png
Pridno so čistili reko Krko
Foto: Potapljaško društvo M3

Akcijo so organizirali v soboto, 27. junija 2020 na več različnih lokacijah, in sicer v centru mesta v Ragovem logu, v Mačkovcu ter v Irči vasi. Na kopno so poskušali potegniti čim več smeti in kljub nekoliko slabši vidljivosti vode, ki je bila posledica nedavnega močnega deževja, so se potapljači potrudili in akcijo uspešno izpeljali. Ta ne bi bila mogoča brez pomoči donatorjev, ki jim tako kot vsako leto nesebično pomagajo.