Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Brežice

FOTO: Posvet o beguncih v Brežicah

Piše: H.A.

Čas objave:
27.06.2018 16:47

V prostorih ZPTM Brežice je posvet ob Svetovnem dnevu beguncev včeraj združil pomembne deležnike v lokalnem okolju Občine Brežice.

posvet.JPG

Na njem so aktivno sodelovali komandir Policijske postaje Brežice Srečko Medic, predstavnik Rdečega Križa Slovenije Območne izpostave Brežice, predstavnik Društva študentov Brežice Timotej Pavlin ter aktivnih občanov, ki so kot prostovoljci sodelovali na mejnih prehodih in sprejemnih centrih.

Posvet v Brežicah je povezal pomembne vladne in nevladne akterje na lokalni in državni ravni, naslovili so se konkretni izzivi na lokalni ravni, praktični predlogi in rešitve, ter dobre prakse na področju vključevanja oseb z begunsko in migrantsko izkušnjo v lokalno okolje. V imenu ZPTM in Mladinskega centra Brežice kot gostiteljske institucije je vse pozdravila Sarah Senica, ki je osvetlila povezovalno vlogo ZPTM in Mladinskega centra ter prostorov s katerimi razpolagajo na obravnavanem področju.

Komandir Medic je izpostavil, da je Policijska postaja Brežice do sedaj pri ilegalnih mejnih prehodih sodelovalas Civilno zaščito, s povečanimi številom ilegalnih mejnih prehodov pa je deležnikov pri uravnavanju le-teh postalo več in je zdajpotrebna koordinacija teh deležnikov.Predlog Medica je bil, da se že vnaprej pripravi strukturiran načrt glede postopanja v primeru ilegalnega prehoda večjega števila ljudi, ki ga naj vodi koordinator na lokalni ravni, ki pozna lokalno okolje.
Po besedah Direktorice Urada za oskrbo in integracijo migrantov mag. Mojce Špec Potoča rima vlada zagotovljene dodatne kapacitete v primeru povečanega števila prihoda beguncev. Gospa Potočar je tudi povedala, da je v povezavi begunsko in migrantsko tematiko pomembno rušenje tabujev, obveščanje, ozaveščanje javnosti in informiranje, ter da se migrante ne sme izkoriščati v politične namene.

Timotej Pavlin je poudaril, da je za mlade zelo pomemben direkten stik in neposredna izkušnja z osebami z begunsko in migrantsko izkušnjo. Je kar aktualna tematika v Brežicah med mladimi, in so mladi, ki želijo pomagati ter se aktivnejše vključevati na tem področju.

Brežičan in prostovoljec pri organizaciji Adra je delil, da so ga, ko je šel pomagati na mejo, na začetku krajani čudno gledali, ampak da je vseeno vabil tudi njih, da se mu pridružijo. »Osebno me je bolj zaznamoval migrantski val kot osamosvojitvena vojna, v kateri sem bil aktivno vključen,« je povedal. V zadnjih letih je pomagal pri deljenju oblačil in hrane pribežnikom, kar je potekalo mirno in brez incidentov, vse skupaj pa zanj predstavlja dobro izkušnjo.
Predstavnici Društva Odnos Irena Zajcin Inštituta za afriške študije Tanja Leskovar sta poudarili dobre prakse vključevanja oseb z begunsko in migrantsko izkušnjo v različnih krajih po Sloveniji kot sta na primer Logatec in Koper,kjer se je lokalno okolje odzvalo sprejemajoče.
»Begunci in migrantilahkopredstavljajododanovrednostzalokalnookolje v smislukulturneraznolikosti, gospodarskerasti, hkrati pa prinašajotudi nova delovnamestazaslovenskedržavljane. Osebe z begunsko in migrantsko izkušnjoželijozaživetitukaj in z nami, zakar je ključnotudisprejemajočelokalnookolje«, je povedala Tanja Leskovar.
Na posvetu se je izpostavilo tudi to, da morajo prostovoljci, ki pomagajo na mejnih prehodih in v sprejemnih centrih delovati v okviru organizacij, ki jih na delo tudi pripravi.Izpostavljen pa je bil tudi odziv krajanov na predlog uporabe stanovanja za begunsko družino v Brežicah, kar je izzvalo negativen odziv nekaterih krajanov. Direktorica Špec Potočar je v povezavi s tem povedala, da je trenutno dovolj nastanitvenih kapacitet, ter da stanovanje v Brežicah zaenkrat ne bo potrebno.
Posvet v Brežicah je predstavljal sedmi in predzadnji posvet v letošnjem letu v sklopu projekta »Med nami in z nami«, ki letos izvaja osem posvetov v večjih mestih v Sloveniji – v Velenju, Ljubljani, Mariboru, Postojni, Metliki in Kopru.
20. junija – na Svetovni dan beguncev – je potekala tudi osrednja prireditev na muzejski ploščadi Slovenskega etnografskega muzeja v Ljubljani, štirinajstih različnih mestih pa so letos razstavljena tudi najboljša likovna dela mladinskeganatečaja »Med nami in z nami«.

Posvet v Brežicah je otvoril tudi omenjenorazstavo »Med nami in z nami«, ki bo na voljo za ogled v prostorih ZPTM Brežice od 26. junija do 3. julija.
Razstava predstavlja izbor najboljših likovnih del, ki so jih ustvarili osnovnošolci od 2. do 9. razreda iz osnovnih šol po vsej Sloveniji. Likovna dela so nastala po njihovem neposrednem srečanju in pogovoru z osebami z begunsko izkušnjo, ki so delile svoje zgodbe o življenju pred prihodom v Slovenijo, o poti do sem, ter o življenju tukaj. Razstava odpira pogled otrok na to tematiko ter poudarja pomembnost neposrednega stika z osebami z begunsko izkušnjo ter pomembno vlogo lokalne skupnosti pri njihovem vključevanju v družbo.

Inštitut za afriške študije skupaj s partnerskima organizacijama Društvom za razvoj in povezovanje družbenih ved in kultur ODNOS ter Javnim zavodom Cene Štupar - Centrom za izobraževanje Ljubljana, ob obeležitvi Svetovnega dneva beguncev že tretje leto zapored organizira niz dogodkov v sklopu projekta »Med nami in z nami«, financiranega s strani Urada RS za oskrbo in integracijo migrantov in Sklada EU za azil, migracije in vključevanje.
Namen projekta »Med nami in z nami« je ozaveščanje slovenske širše javnosti o položaju oseb z begunsko in migrantsko izkušnjo v slovenski družbi, o skupnih izzivih vključevanja in integracije na lokalnem, državnem in mednarodnem kontekstu, o dobrih praksah, izkoriščanju priložnosti, ki jih prinašajo migranti, ter o poteh do solidarnega in kvalitetnega sobivanja.