Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice Novo mesto

FOTO: Potapljači za čisto Krko

Piše: Radio Krka

Čas objave:
05.09.2015 09:06

Klub za podvodne aktivnosti Novo mesto ponovno organizira že tradicionalno akcijo čiščenja reke Krke, letos že 22., ki je poimenovana EKO 2015 – potapljači za čisto Krko.

Akcija bo potekala danes, v 650 let starem Novem mestu v okolici kluba (Župančičevo sprehajališče 1) in na območju starega mestnega jedra. "Kljub temu, da smo tu akcije že imeli, smo se zaradi novih odpadkov, ki so predvsem posledica vandalizma in objestnosti nekaterih, nekaj pa jih ostaja še od prej, odločili, da ponovno čistimo rečno dno na področju Novega mesta," sporočajo organizatorji. Dogodek poteka tudi pod okriljem Slovenske potapljaške zveze.

Nekaj o zgodovini akcij:
Leta 1993 so začeli s prvim čiščenjem reke Krke, akcija pa je bila organizirana na nivoju kluba. Ker so takrat videli, da je odpadkov pod vodo toliko, da jih ne bodo zmogli očistiti sami, se je porodila ideja, da bi naslednje leto organizirali akcijo v katero bi vključili potapljače z vse Slovenije. Tako so leta 1994 začeli z množično ekološko in čistilno akcijo podvodnega sveta reke Krke, kasneje pa so po njihovem vzoru pripravili podobne akcije tudi drugje po Sloveniji.

Sedaj je akcija čiščenja reke Krke postala že tradicionalna. "Pripravljamo jo vsako leto prvi vikend v mesecu septembru, letos izjemoma drugi vikend. Na akciji sodelujejo, poleg članov KPA Novo mesto, potapljači iz vse Slovenije. Ker je namen akcije tudi ekološko osveščanje ljudi, vključujemo v akcijo lokalne prebivalce, pomagali pa nam bo tudi ribiči in lokalni rafting klub. Akcija je vsako leto medijsko zelo odmevna in tako pripomore k pozitivnejšem odnosu prebivalstva do reke," so še zapisali organizatorji.

Predviden urnik dogajanja:
1. 09:30 – 10:00; Prihod udeležence (zbor pred klubom za podvodne aktivnosti Novo mesto, Župančičevo sprehajališče 1, 8000 Novo mesto)
2. 10:00 - 10:30; Seznanitev udeležencev s potekom akcije
3. 10:30 – 11:00; Odhod na mesta vstopa v vodo in priprave
4. 11:00 – 13:00; Potop – čiščenje struge reke Krke
5. 13:00 – Kosilo, Zaključna analiza akcije

Pogovor z Alešem Blatnikom, predstavnikom organizacijskega odbora