hurgada, plaža Svet24.si

Morski pes je do smrti pogrizel še romunsko ...

šolar, šolarka Svet24.si

Fenomen slovenskega znanja: vsi odlični in vsi ...

kdo vam laze1 Necenzurirano

Kdo vas hujska #kolumna

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

doncic 22 mm Ekipa24.si

Navdušil jih je do solz! Luka Dončić na ...

Zvita feltna Njena.si

Pevec slovenske skupine se je poročil

filip flisar monika vuk Ekipa24.si

Ločila se je od Flisarja - zdaj je slovenska ...

Novice Bistrica ob Sotli

FOTO: Pravljične podobe Kristine Bevc

Piše: Radio Krka

Čas objave:
10.02.2013 18:34

Ljubiteljska slikarka Kristina Bevc iz Orešja na Bizeljskem je prvič samostojno postavila na ogled svoja dela v galerijskih prostorih kulturnega doma Bistrica ob Sotli.

Predstavila se je s Pravljičnimi podobami, predvsem cvetovi, hiškami in mačkoni ter sestrama v ogledalu, ki ponesejo v svet pravljičnega otroštva in navdihujočih barv. Andrej Čepin je zbrane pozdravil v imenu galerijske sekcije kulturnega društva, avtorico razstave pa je predstavila njena prijateljica Ana Krajnc, za prijetno vzdušje je z glasbenimi vložki s kitaro poskrbela mlada Adrijana Lorberiz Brežic, ki jo poznamo iz Misija Evrovizija. Avtorica je ljubiteljska slikarka in predsednica Društva likovnikov Brežice.

Nevenka Rušković Nestić je ob razstavi zapisala.
V svojem ustvarjanju je Kristina združila svoji dve veliki ljubezni, ljubezen do barv in ljubezen do risbe. Odmaknila se je od splošno pričakovanega posnemanja narave, v kateri sicer najde izhodišča in motive, ampak jih predela in likovno uredi po svoje.


Vegetabilni in zoomorfni motivi likovne umetnosti tako v oblikovnem kot vsebinskem smislu so izhodišča njene umetniške ustvarjalnosti. Prikazujeta njen domišljijski svet, ki nas prevzame kot nekaj lepega ne da bi potrebovali za to pretirani pojmovni in doživljajski aparat. Ustvarja v mešani tehniki na platnu s toplimi barvami, toni so pastelni, nežni. Oblike poudarja s črto, tako da barve še bolj zažarijo. Ima izrazito dekorativen pristop v detajlu in vzorcu. Originalni, estetsko oblikovani umetniški izdelki nihajo med dekorativno umetnostjo in ilustracijo.

Prepušča se podobam in barvam kot otrok v svojem odkrivanju skrivnosti sveta in nas tako s svojimi deli popelje v otroštvo med regratove lučke, na potep po ulici rojstnega mesta, v pravljico. Tako Pravljični travniki kot Hiške s svojim ritmom in namernimi nepravilnimi obrisi ter Mačkoni s svojimi devetimi življenji in Sestri v ogledalu nas vabijo, da se, pa čeprav na kratko, spomnimo otroka v sebi, na nekaj znanega, a večkrat pozabljenega. Razstava na ogled do 6.4.2013.

Ana Krajnc o predstavitvi Kristine Bevc


Ana Krajnc o zapisu Nevenke Ruškovič