900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Vinica

FOTO: Praznik obeležili v sklopu 100-letnice Viniške republike

Piše: Občina Črnomelj

Čas objave:
28.04.2019 16:36

Minuli petek je v telovadnici OŠ Vinica potekala osrednja občinska prireditev ob dnevu upora proti okupatorju 2019, kjer so v sklopu praznovanja 100-letnice Viniške republike podelili tudi dve srebrni plaketi Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in posebno priznanje praporščakom Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije.

Slavnostni govornik je bil župan občine Črnomelj Andrej Kavšek, ki je v govoru poudaril pomembnost zavedanja dneva upora proti okupatorju pri mladih in si postavil glavno vprašanje, zakaj mladi praznika ne čutijo. Župan je poleg čestitk ob državnem prazniku čestital tudi ob 100-letnici Viniške republike. 

Posebno priznanje praporščakom  Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije je dobil Anton Flek, Srebrno plaketo Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije pa Franci Jontes in Jože Hanov. 

Za kulturni program so poskrbeli tamburaši KUD Oton Župančič Vinica, program pa je povezoval Marko Simčič. Na prireditvi so predstavili tudi mozaik »Republikanec«, h kateremu so prispevali domačini in ki sta ga izdelala Janez Muhvič ter Albin Balkovec. Zgodovinar Janez Weiss pa je predstavil Vinico skozi preteklost. 

Prireditev je potekala v organizaciji JSKD Črnomelj v sklopu večdnevnega praznovanja ob 100-letnici Viniške republike, ki ga organizira ŠTD Vinica.