kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Semič

FOTO: Prenovljena semiška kapelica

Piše: Radio Krka

Čas objave:
06.11.2017 15:01

S pomočjo donatorjev so v Semiču prenovili Ivčkovo kapelico, včeraj pa jo je blagoslovil semiški župnik.

Pri Ivčkovi kapelici, ki stoji na gričku ob cesti Semič-Stranska vas in so jo s pomočjo donatorjev povsem prenovili, so včeraj pripravili krajšo slovesnost in blagoslov kapelice. Kapelico Blažene Marije Device je blagoslovi semiški župnik Luka Zidanšek.

Obnovo kapelice je vodila Terezija Pečavar s Kolodvorske ulice v Semiču, ki jo je zadnjih deset let tudi urejala. Po obnovi je bil prvotni kip Marije vrnjen v prenovljeno kapelico, česar so se nekateri še posebej razveselili.

Kapelica je bila postavljena pred letom 1877, takrat na zemljišču Ivana Šuštarčiča. Pozneje je lastnik kapelico prestavil na zemljišče bližje cesti, na katerem je bila vpisana tudi v kataster.

Po nacionalizacijskem postopku po II. svetovni vojni je zemljišče s kapelico dobila v zamenjavo družina Štricelj s Sel pri Semiču, ki je tudi poskrbela za obnovo kipa Marije. Konec 70. let je nepridiprav kip odnesel, nekaj mesecev kasneje pa so ga našli na italijansko-slovenski meji.

Družina Simonič - Ana in Marija iz Semiča, ki je v tem času skrbela za kapelico, je dala kip vnovič popravit, popravljen pa je ostal pri njih doma. Leta 1997 je bila kapelica obnovljena, Stane Košmrl iz Novega mesta, ki je vodil obnovo, pa je vanjo postavil nov, manjši kip Marije.

Terezija Pecavar o obnovi kapelice