Kino Bežigrad Svet24.si

FOTO: Razdejanje v ljubljanskem kinu, projekcije ...

Avtobus Svet24.si

Zaspala na avtobusu, rešiti so jo morali gasilci

jan2 Svet24.si

VIDEO: Jan Plestenjak priznal: »Imam punco, imel ...

terenci mercedes sloveska vojska pl Reporter.si

Ekskluzivno! Korupcija v Slovenski vojski: ...

franc puksic z Necenzurirano

Policija išče milijon, ki ga je župan Pukšič ...

serge-svetnoy Odkrito.si

Bes sodelavca: ZATO mi je umrla v naročju!!!

dragic doncic Ekipa24.si

Hahaha, pravi NOREC! Dragić je pred tekmo želel ...

Novice Trebnje

FOTO: Prijatlji! so se tokrat zbrali v Mokronogu

Piše: JSKD OI Trebnje

Čas objave:
09.02.2020 16:36

"Kultura je čisto veselje, plemenitost duha, dobrota srca, smisel življenja. Zaradi kulture smo obstali, zaradi kulture smo preživeli. Ohranili smo svoj jezik, ohranili svojo identiteto, svoj prostor pod soncem," je med drugim na nedavni medobčinski proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku občin Mirna, Mokronog-Trebelno, Šentrupert in Trebnje, dejal letošnji slavnostni govornik in predsednik Kulturnega društva Mavrica Šentrupert Maks Franc Kurent.

proslava-ob-kulturnem-prazniku, mokronog, skn
Medobčinska proslava občin Mirna, Mokronog-Trebelno, Šentrupert in Trebnje
Foto: Alenka Stražišar Lamovšek

Kot je še dejal Kurent, je pomemben del kulture tudi ljudska pesem, ki jo med drugim izvajajo Vaški pevci Šentrupert, katerih vodja je. "Preprosto povedano, naše petje pomeni zdravilo za človeško dušo in ranjeno naravo. Pesem je sooblikovala naša življenja, zato zveni pristno in se dotakne srca naših poslušalcev. Vedno znova nas navdihuje in v nas prebuja naravnanost za dobro in Slovenstvo," je povedal o pomenu ljudskega petja in dodal: "Kultura pa seveda ni samo pesem in petje, ampak tudi vse ostalo ustvarjanje na področju kulture in vsak ustvarjalec prispeva svoj kamenček v mozaik kulturnega življenja. Vsak si zasluži pohvalo in zahvalo za svoje delo." Tako so na medobčinski slovesnosti, poimenovani Prijatlji!, izpostavili lanske presežke ljubiteljskih kulturnih dejavnosti na območju štirih občin Mirnske in Temeniške doline.

Medobčinsko prireditev, ki jo pripravlja trebanjska območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD), omogočajo pa jo občine Mirna, Mokronog-Trebelno, Šentrupert in Mirna, so letos po krožnem pravilu gostili v Mokronogu. V imenu občin Mirnske in Temeniške doline je tako ob tej priložnosti zbrane nagovoril župan Občine Mokronog-Trebelno Anton Maver.

Obiskovalce prireditve so sicer uvodoma tradicionalno pozdravili člani Občinskega pihalnega orkestra Trebnje, pod vodstvom dirigenta Primoža Kravcarja in Trebanjske mažorete (sekcija Senior), ki so jih na nastop pripravili trenerki Špela Strmec in Špela Doles. Na osrednji medobčinski slovesnosti pa so se predstavili učenci Osnovne šole Mokronog z odlomkom iz predstave Kulturna okrepčevalnica, ki so jo pripravili za septembrsko zaključno prireditev projekta Kulturna šola v organizaciji JSKD-ja. Na nastop jih je pripravila mentorica Polonca Bartolj, ki je tudi avtorica predstave.

Poseben glasbeno-besedni šopek pa so sooblikovali Godalno komorni sestav Glasbene šole Trebnje, ki ga vodi Ana Avšič, in Godalni orkester Glasbene šole Trebnje, ki bo letos praznoval 20-letnico svojega delovanja, vodi ga Marko Fabiani. Izbrane odlomke literarni del Ivana Cankarja, Josipa Murna, Lili Novy, Gregorja Strniše, Jožeta Udoviča in Cirila Zlobca pa je v glasbeni izbor nanizala Kristina Gregorič. Osrednjo medobčinsko prireditev je vodila Petra Krnc Laznik. 

proslava-ob-kulturnem-prazniku, mokronog, skn
Prireditev je povezovala Petra Krnc Laznik
Foto: Alenka Stražišar Lamovšek