kralj charles, luton, jajce Svet24.si

FOTO: V kralja Karla že drugič zalučali jajce

klemen volontar Svet24.si

Slovenski gorski reševalci zaviti v črnino, po ...

Tatjana Bobnar_11 Necenzurirano

Igra Tatjane Bobnar in napad na Roberta Goloba

robert golob pl2 Reporter.si

Golob je tako učinkovito likvidiral opozicijo, da...

hrvaska Ekipa24.si

Nepričakovan zaplet! Slovenski novinar hrvaškega...

kirstie-alley3 Odkrito.si

Poslovila se je Kirstie Alley

umor, robert pevec, dravograd Ekipa24.si

Nekdanji slovenski reprezentant za umor žene ...

Novice Šentjernej

FOTO: Priskočili na pomoč mamici z osmimi otroki

Piše: Dolenjski list, L. Markelj

Čas objave:
14.06.2019 10:15

Nesreča nikoli ne počiva in tako je februarja letos številčna družina Cvitanović iz Šentjerneja nepričakovana ostala brez očeta. 31-letna mamica Jožica se je znašla v res težkem položaju, ko se mora znajti sama z osmimi otroki, starimi od pet mesecev do 11 let.

Dobrodelni koncert Vrtiljak življenja.jpg
Dobrodelni koncert Vrtiljak življenja
Foto: Dolenjski list, L.M.

Zato je še kako vesela, da ni ostala sama. Pomagajo ji njeni bližnji, družina, pa tudi širša skupnost, kjer živi. V Osnovni šoli Šentjernej, ki jo že obiskujejo njeni štirje otroci, so takoj ob nesreči priskočili na pomoč z zbiranjem prostovoljnih prispevkov, kot pravi v.d. ravnateljica šole Nina Šalamon, pa so se na pobudo razrednikov in učiteljskega zbora odločili še za dobrodelni koncert. 6. junija so ga izpeljali pod pokroviteljstvom Občine Šentjernej ter seveda v sodelovanju z Območnim združenjem RK Novo mesto, ki tudi vodi akcijo zbiranja denarja za socialno ogroženo družino.

Dobrodelni bazar.jpg
Dobrodelni bazar
Foto: Dolenjski list, L.M.

Bazar z izdelki otrok in zbiranje prostovoljnih prispevkov.
Na koncertu pod naslovom Vrtiljak življenja, so nastopili številni šolarji in vrtičkarji tako iz matične šentjernejske šole kot podružnice v Orehovici ter Vrtca Čebelica in številčno občinstvo, ki je napolnilo veliko dvorano Kulturnega centra Primoža Trubarja, navdušilo s petjem, plesom, nastopi. Odzvalo se je tudi nekaj gostov, FD Kres iz Novega mesta, Topliška pomlad, Plesni center Dolenjske, itd. Pred in po koncertu je potekal dobrodelni bazar z najrazličnejšimi izdelki šolarjev, izkupiček od vsega pa bo šel družini Cvitanović.

Dobrodelni koncert za družino v stiski.jpg
Dobrodelni koncert za družino v stiski
Foto: Dolenjski list, L.M.

Mamica Jožica, po poklicu vrtnarka in cvetličarka, je brezposelna in sedaj na porodniškem dopustu, a tudi kaj kmalu verjetno še ne bo mogla v službo, saj so otroci še zelo majhni in jo potrebujejo doma. Prej so se preživljali le z dohodki očeta in socialnimi prejemki.

Trenutno so v precejšnji socialni stiski, saj potrebe in stroški družine presegajo njihove finančne zmožnosti. Mlada mamica, ki pravi, da ji v težkem položaju v veliko pomoč tudi vera in Bog, je vesela lepega odziva ljudi, ki še vedo, kaj je to solidarnost, sočutje in prijateljstvo. Vsem je zelo hvaležna.

Kot pravi sekretarka OZ RK Novo mesto Barbara Ozimek, želijo, da bi zbrali fond sredstev, ki bi omogočal zagotovitev nujnih potreb za otroke tudi v prihodnjih letih. Z družino so sklenili sporazum o namenski porabi sredstev, ki se bodo črpala iz posebnega računa s plačevanjem stroškov (računov) za šolske potrebščine, šolske aktivnosti, izven šolske aktivnosti, šolo v naravi, prehrano. »Radi bi, da bi se ta zaloga naredila za naprej, ker vemo, da tudi, če bo mama delala in bo dohodek pri hiši, bodo stroški še vedno visoki. Družina si želi, če se bo zbralo kaj več, kupiti tudi kombi, da se bodo lahko vsi kam odpeljali skupaj,« je povedala Ozimkova.

Sredstva se zbirajo na posebnem računu na naslovu: RKS - OZ Novo mesto, Ulica Slavka Gruma 54a, Novo mesto, TR: 0297 00259477 202, BIC banke: LJBASI2X, namen: dobrodelni namen, referenca: SI 00 903071 in sicer do nadaljnjega.

Že na dobrodelnem koncertu so se obiskovalci odrezali s prostovoljnimi prispevki, Rotary klub Novo mesto pa je družini v stiski poklonil bon v vrednosti 200 evrov. Po besedah Ozimkove, so številne prošnje poslali tudi na podjetja, ustanove, društva in posameznike in upajo na dober odziv.

Do 21.6. so zbrali 5.685 evrov, sredstva pa zbirajo do nadaljnjega. 

Še več fotografij z dobrodelnega koncerta si oglejte tukaj.