900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Semič

FOTO: Procesija v Semiču

Piše: B.V.

Čas objave:
01.04.2018 15:36

Danes, na Krstovo vstajenje so se semiški verniki tako kot drugod zbrali zgodaj zjutraj in pripravili procesijo s sv. mašo v cerkvi sv.Štefana v Semiču.

V cerkvah so zjutraj potekale vstajenjske procesije z mašami, pri katerih je vse usmerjeno v praznovanje Jezusovega vstajenja. Pri tem je najpogostejši vzklik "aleluja", ki pomeni "slavite Boga". Kristjani verujejo, da je Jezus po smrti na križu vstal od mrtvih in tako vsem odprl pot v večno življenje.

Kristjani po vsem svetu danes praznujejo veliko noč, največji krščanski praznik, ob katerem se verniki spominjajo Jezusovega vstajenja. Praznovanje velike noči se je začelo že s sobotnimi vigilijami oz. bedenji, danes pa se nadaljuje z vstajenjskimi procesijami in velikonočnim zajtrkom.

Na velikonočno jutro se verniki in številni drugi v krogu družine zberejo ob velikonočnem zajtrku in jedo jedi, ki so jih dan prej nesli k blagoslovu. Najpogosteje so to kruh, meso, pirhi in hren, vsaka jed pa ima svojo simboliko.

Veliko noč katoliški in evangeličanski verniki praznujejo skupaj, medtem ko jo pravoslavni verniki zaradi uporabe drugačnega koledarja po navadi praznujejo na drug datum.

Semiški župnik Luka Zidanšek o Veliki noči