mož elektirka Dobra karma

Tarot napoved: poudarjeni strahovi in podvojeni ...

luka mesec manca renko Svet24.si

Vplivni in zaljubljeni: pari med slovenskimi ...

masaza ajdovscina-pl Reporter.si

Kako do prostitutke v Ljubljani: mi smo jih našli...

zmago jelinčič Svet24.si

Zmago Jelinčič: "Janša je trojanski konj levih ...

Screenshot 2020-02-14 at 23.58.23 Necenzurirano

"Koliko iranskega denarja si dobil, gnida ...

Princ Harry Njena.si

Šok: Ubilo se je nekdanje dekle princa Harryja

anezi Njena.si

Anezi v šovu s skrivnim načrtom?

Novice Novo mesto

FOTO: Promocija krvodajalstva med javnimi uslužbenci

Piše: OZRK Novo mesto

Čas objave:
22.01.2020 09:07

Na Območnem združenju Rdečega križa Novo mesto, so tretjič povabili na krvodajalsko akcijo predstavnike javnih uslužbencev, ki so zaposleni na občinah in letos prvič tudi predstavnike Upravne enote Novo mesto. Gre za promocijo krvodajalstva med javnimi uslužbenci, posebej tistimi, ki še nikoli niso darovali krvi.

predstavniki MO NM2.jpg
Predstavniki Mestne občine Novo mesto
Foto: OZRK NM

Mateja Sotler Štor, načelnica UE NM, ki je prišla na akcijo skupaj s štirimi sodelavkami je povedala, da takšne akcije pozdravlja in dodala: »V bistvu potrebujemo, da nas spomnijo z vabilom, potem se lažje odločimo in res odidemo na krvodajalsko akcijo, medtem, ko drugače ne najdemo časa.« Tudi to, da sodelavci pridejo skupaj je pomembno, skupaj opravijo dobro delo in se medsebojno družijo. »Iz Mestne občine Novo mesto že tradicionalno prihaja ekipa, ki je bila letos zdesetkana zaradi bolezni,« je omenil Izidor Jerala.  Krvodajalski akciji so se pridružili tudi župan občine Straža s sodelavci, župan občine Mirna Peč in predstavnica iz občine Dolenjske Toplice.  Skupaj se je na vabilo Rdečega križa odzvalo 16 krvodajalcev, od tega 3 prvič.

predstavniki Ob─Źine Stra┼ża.jpg
Predstavniki Občine Straża
Foto: OZRK NM

Lani so na Območnem združenju RKS Novo mesto zabeležili 5563 odvzemov krvi, v primerjavi s prejšnjim letom 256 darovanj krvi več. Organizirali so 64 krvodajalskih akcij skupaj s krajevnimi skupnostmi, društvi, podjetji, združenji, ustanovami za odvzem na Centru za transfuzijsko dejavnost ter tri terenske v Žužemberku in dve v Šentjerneju. Od tega je bilo 448 krvodajalcev, ki so prvikrat darovali kri. Območno združenje RKS Novo mesto, ki je organizator krvodajalstva, za redne krvodajalce organizira izlete, piknike, podelitve priznanj, sprejeme krvodajalk in krvodajalcev. Za pridobivanje mladih krvodajalcev pa organizirajo predavanja za predstavitev krvodajalstva in prvo krvodajalsko akcijo ter dijaške in študentke krvodajalske akcije, ki potekajo pod geslom »Častim pol litra«.

Gimnazijci.jpg
Gimnazijci na krvodajalski akciji
Foto: OZRK NM

Po zbrani krvi in številu krvodajalcev so na našem območju na samem vrhu, saj v Sloveniji v povprečju daruje 4,8% prebivalstva, na Dolenjskem pa kar 8% na kar so lahko skupaj z darovalci krvi izjemno ponosni.