karim Svet24.si

To je sledica, ki je Karim iz MasterChefa še ni ...

Jelena in Neda Svet24.si

FOTO: Neda Ukraden pozirala s svojo edinko

roki kocevje ne moze nam niko nista pl Reporter.si

Romske tolpe terorizirajo Kočevje: umori, kraje, ...

naslovna titova vozila1 Svet24.si

FOTO: Luksuzna vozila Josipa Broza Tita

20210301-01049413 Necenzurirano

Janšev kabinet odredil ministrom, kako naj ...

Pixabay Menno de Jong 2 Odkrito.si

V ZDA se je začela "kečap" kriza

1sanjski moški tekmovalke Njena.si

Tekmovalke so mislile, da je sanjski moški Franko...

Novice Krško

FOTO: Prva tradicionalna rez cvičkove brajde v Kleti Krško

Piše: K.S.

Čas objave:
01.04.2019 12:11

Člani Kluba ljubiteljev Kleti Krško so v petek, 29. 3. 2019 napravili prvo rez cvičkove brajde in dogodek pospremili s prijetnim druženjem.

Klet Krško
Klet Krško
Foto: K.S.

Klub ljubiteljev Kleti Krško, ki ima že več kot 60 članov, je združenje posavskih gospodarstvenikov in drugih, ki jih povezuje negovanje kulture pitja vina v družbi okusov vrhunskih posavskih vin. Minuli petek so se zbrali v Kleti Krško, kjer so 11. maja 2018, v sklopu praznovanja 90-letnice obstoja Kmečke zadruge Krško in Kleti Krško zasadili cvičkovo brajdo, ki sestoji iz devetih trt cvičkovega sortimana. Prve rezi, za katero si v Kleti Krško želijo, da postane tradicionalna, se je udeležilo osem sadilcev.

Klet Krško
Klet Krško
Foto: K.S.

Petkovo »vinogradniško opravilo« so odprli harmonikarji, pod vodstvom Tonija Sotoška, nato pa je zbrane prijatelje in ljubitelje vina najprej pozdravil direktor Kmečke zadruge Krško, Janez Živič, ki je imenoval novega viničarja cvičkove brajde, Vinka Vrhovška, vodja polnilne linije v Kleti Krško in mu slavnostno predal škarje. Pod njegovim strokovnim vodstvom so nato svoje trte prvič obrezali Janez Živič, direktor, Jože Leskovar, predsednik Kluba ljubiteljev Kleti Krško, Franc Bogovič, domačin in evropski poslanec, Gabrijel Metelko, nekdanji predsednik Kmečke zadruge Krško, mag. Miran Stanko, župan občine Krško, namesto odsotnega Petra Vriska, predsednika Zadružne zveze Slovenije je njegovo trto obrezal Jože Božič, sedanji predsednik Kmečke zadruge Krško, Rudi Kos, takratni tehnolog kleti, Katarina Pungračič, vinska kraljica Slovenije 2018 in Drago Bulc, častni član kluba ljubiteljev kleti Krško.

Klet Krško
Klet Krško
Foto: K.S.

Da cvičkova brajda niso zgolj trte, pač pa imajo te tudi lično urejeno leseno oporo, je poskrbel prijatelj Kleti Krško, Sandi Tršinar.

Klet Krško
Klet Krško
Foto: K.S.

Ob zaključku uradnega dela je udeležence pozdravila tudi Katarina Simončič, ki je predstavila prenovljeno ponudbo tematskih degustacij – projekt, s katerim so se aktivno ukvarjali v zadnjih mesecih, in sicer z namenom, da preoblikujejo Klet Krško kot turistično destinacijo. Zavedajo se, kako hitro rastoči segment panoge je vinski turizem, zato želijo biti konkurenčni, kreativni, inovativni. »Če želimo razumeti vino, moramo prodreti globoko v misterij okolja, ki je trti dal edinstvene pogoje za njeno rast in zorenje. Najprej moramo spoznati in vzljubiti zaobljene griče, med katere je urezana Gornje-dolenjska vinska cesta, da si nato lahko drznemo stopiti v samo zibel vina, kjer se grozdne jagode pod rokami tisočletnega znanja in izkušenj, iz katerih svoje znanje črpajo naši strokovnjaki, spreminja v nektar bogov.

Klet Krško
Klet Krško
Foto: K.S.

V Krški kleti ta nektar ni rezerviran samo za izbrance. Ljudje so namreč na našem koncu takšni kot zemlja. Radodarni in odprti. Z veseljem vas bomo sprejeli, vas gostili in vam ob kozarcu vina  prišepetavali zgodbe, kot so: Pod grajskimi oboki z grofi Auerspergi, Popotovanje skozi zgodovino po vinski cesti, Naša vina so bila navdih za Prešernov stih, Žlahtna pot Modre frankinje, Prijatelj cviček – svetovni vinski posebnež, za vse strokovnjake Pustite se razvajati in seveda izobraževalna degustacija za dijake in študente Vino v vseh odtenkih,« je zaključila Simončičeva in udeležence povabila v klet, kjer so pripravili pogostitev s pridihom domače kulinarike, ki bo spremljala njihovo prenovljeno ponudbo tematskih degustacij.

Klet Krško
Klet Krško
Foto: K.S.