Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Žužemberk

FOTO: Prvo štampiljko plačale s štrudljem

Piše: Radio Krka

Čas objave:
24.03.2013 12:42

S Suhi krajini so se minuli teden sestale članice enega najaktivnejših društev v Občini Žužemberk Društva kmečkih žena Suha krajina- Žužemberk.

Z ustanovitvijo Kmetijske svetovalne službe in hkrati Društva kmečkih žena, ki je takrat pokrivalo celotno takratno občino Novo mesto, so v Novem mestu članice iz Suhe krajine s svojim delom in zagnanostjo pomembno prispevale k razcvetu in kakovosti življenja na podeželju.

Marca leta 1996 so članice društva stopile na samostojno pot in na prvem občnem zboru pri Pucljevih s popotnico 90 tolarjev v Žužemberku ustanovile samostojno društvo. S tem denarjem niso mogle plačat štampiljke, so pa zato naredile graverju prvovrsten štrudelj.

Celotno obdobje so posvečale izobraževanju in ustvarjanju s številnimi razstavami, kar se kaže v napredku na družbeni in osebni osebni ravni. Na 17. občnem zboru društva je dolgoletna predsednica društva Slavka Legan v nagovoru prisotnim povedala, da je danes društvo včlanjenih že osemdeset članic.

Skupaj z vinogradniškim društvom in s takratnim predsednikom Antonom Kondo so organizirale pripravo prve razstave dobrot, ki je postala tradicionalna. »Da nizamo uspehe je vzrok tudi v izobraževanju, saj nam kmetijska svetovalna služba vsako leto organizira predavanja, praktične prikaze in strokovne ekskurzije po Slovenji in tujini,« je povedala Slavka Legan in se ob tem zahvalila tudi Osnovni šoli Žužemberk in nekdanji ravnateljici Jelki Mrvar, pokojni sestri Kristi za strokovno vodenje pevske skupine in tudi sedanji vodji Slavki Hrovat skupine Žitni klas, ki deluje v okviru društva.


Pomembna točka občnega zbora so bile volitve, saj je sedanja predsednica Slavka Legan, ki je bila predsednica društva polnih sedemnajst, zelo uspešnih let, predala to častno mesto svoji naslednici, dosedanji tajnici Tadeji Lavrič.

Poleg nove predsednice Lavričeve, so članice soglasno potrdile tudi najodgovornejše funkcije društva podpredsednico Marico Zupančič, tajnico Mileno Iskra in blagajničarko Sašo Pajk. Plan dela za leto 2013 nalaga novemu odboru obilico dela, katerega bodo dobri podpori vseh ostalih članic gotovo uresničile.

Na koncu se je Tadeja Lavrič v imenu članic zahvalila dosedanji predsednici Slavki Legan za njen bogat prispevek k delu društva, saj s svojo pozitivno energijo in prijaznostjo povsod odpre vrata in osreči druge, podeljena pa so bila tudi številna priznanja.