Britanska kraljica Elizabeta II Svet24.si

Zaskrbljujoče: kaj se dogaja s kraljico Elizabeto...

viktor orban brač Svet24.si

Viktorju Orbanu se je pred Visom pokvaril ...

bohinjsko jezero, hotel bellevue Necenzurirano

Pidovskemu tajkunu bi odvzeli elitna zemljišča ...

matej tonin vojska sta Reporter.si

Tonin kupil »mačka v žaklju«: zakaj so v Litvi...

maribor - olimpija Ekipa24.si

Rušilna Olimpija! Maribor nemočen, zeleno-belo ...

kmetija Njena.si

Voditeljica Natalija razkrila del kmetije

sveca Ekipa24.si

Grozljivo in šokantno! Umorjen večkratni ...

Novice Dobova/Brežice

AVDIO&FOTO: Pustne kosce iz Loč pri Dobovi uvrstili med narodovo kulturno dediščino

Piše: STA

Čas objave:
10.06.2020 10:33

Lik kosca iz Loč pri Dobovi in enega ključnih likov dobovskega tako imenovanega fašjenka so ob ločkih pustnih oračih in svatih v začetku maja vpisali v nacionalni register nesnovne kulturne dediščine. Ti so se pridružili trem že vpisanim enotam nesnovne posavske kulturne dediščine - kapelski godbi, savskemu brodu na Mostecu in ločkim godbenikom.

Fašjenk Dobova.jpg
Fašjenk Dobova
Foto: pmb.si

Alenka Černelič Krošelj, direktorica Posavskega muzeja, je včeraj povedala, da so vpisno pobudo s sodelovanjem Turističnega društva Dobova in njegove sekcije Fašjenk pripravili v omenjenem brežiškem muzeju.

Gre sicer za pustne obhode ločkih koscev, oračev in svatov, ki so jih po predlogu koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine oziroma Slovenskega etnografskega muzeja nato vpisali v omenjeni register, ki ga vodi ministrstvo za kulturo.

Figura s koso (v ozadju).jpg
Figura s koso (v ozadju levo)
Foto: pmb.si

Podpredsednik federacije evropskih karnevalskih mest za Slovenijo in častni predsednik sekcije Fašjenk Turističnega društva Dobova Ivan Kovačič je navedel, da obhode ločkih likov oziroma omenjene pustne šege sestavlja skupina sedmih našemljenih otrok, ki gredo na pustni torek po vasi. Zarana so oblečeni kot kosci, nato se preoblečejo v orače in popoldne v pustne svate.

V preteklosti so to pustno skupino sestavljali le fantje, zadnja leta pa je ta lahko tudi mešana z dekleti. Vodilni lik šege je kosec, oblečen v belo platno - nosi srajco "rubačo" in hlače "bregeše", okoli vratu ima ruto ali "rubic", obraz ima zakrit z masko oziroma "larfo". Pokrit je s koničastim papirnim pokrivalom ali "turnom", to je okrašeno s papirnimi trakovi ali "pongeljci". Okoli pasu ima nanizane zvonce, v rokah drži koso, s katero "pokosi zimo".

Dobovski Fašjenk.jpg
Dobovski Fašjenk
Foto: pmb.si

Pustne obhode ločkih koscev, oračev in svatov vsako leto vključijo v dobovski tradicionalni fašjenk, ki je prerasel v mednarodni pustni festival. Po pripovedovanju domačinov naj bi bila ta šega v Ločah prisotna več kot stoletje. Lik ločkega kosca so sicer v središču Dobove ovekovečili s postavitvijo posebnega obeležja. Ta pustni lik naj bi se ohranil le v Ločah.

Ob drugih gostih se je današnje predstavitve udeležil tudi brežiški župan Ivan Molan. Med drugim je dejal, da želijo z ohranjanjem kulturne dediščine podpreti razvoj turizma na teh koncih.

Lik loškega kosca se je pridružil 80 do zdaj vpisanim enotam, ki po besedah direktorice Slovenskega etnografskega muzeja Tanje Roženbergar predstavljajo pestro zakladnico različnih enot nesnovne kulturne dediščine na Slovenskem. Pridružil se je tudi 11 do zdaj vpisanim pustnim šegam z različnih koncev države, so še navedli ob današnji predstavitvi.

Direktorica Posavskega muzeja Alenka Černelič Krošelj o liku kosca