tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Brestanica

FOTO: Rajhenburg – med trgom in gradom

Piše: Radio Krka

Čas objave:
03.04.2013 13:51

Študenti Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani so opravili terensko raziskavo v idiličnem okolju gradu Rajhenburg.

Študenti Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani so v dveh sklopih, 14.–16. marca in 21.–23. marca 2013, v Brestanici izvedli terensko delavnico.

Osnovna tema raziskave je bil grad Rajhenburg ter izročilo, znanje in vedenje o njem (in zaradi njega), katero se je ohranilo pri prebivalcih trga Brestanica vse do danes. Terenskega dela na terenu se je vsega skupaj udeležilo 31 udeležencev, študentske delavnice pa sta koordinirali in strokovno vodili asistentka Ana Beno in Alenka Černelič Krošelj.


"Vsak delovni dan smo pričeli z zborom skupine in pregledom že narejenega, sledilo mu je dopoldansko delo na terenu in opravljanje polstrukturiranih intervjujev med prebivalci Brestanice. V četrtek, 14. in 21. marca 2013, smo si ogledali grad Rajhenburg ter se seznanili z njegovo vsebino. Zvečer smo v romanski dvorani Gradu Rajhenburg izvedli pogovorni večer na katerem smo predstavili naše delo in naloge ter skupaj z domačimi odkrivali številne zgodbe o gradu in Brestanici. Poleg terenskega dela smo se skušali seznaniti tudi s samim okoljem, v katerem raziskava poteka. Tako smo v petek, 15. in 22. marca 2013, obiskali Termoelektrarno Brestanica, se sprehodili okoli ribnikov ter si ogledali znamenitosti starega trga; petek smo zaključili z degustacijo kulinarike v Hiši trte, vina in čokolade Kunej. V soboto smo spoznali in obiskali še baziliko Lurške Matere Božje.
Udeleženci delavnice bi se radi zahvalili Kulturnemu domu Krško in njegovi enoti Grad Rajhenburg za izvedbo in realizacijo terena, vsem domačinom in sogovornikom za izkazano sodelovanje in prijaznost ter vsem, ki ste nam kakorkoli pomagali, da je bilo naše bivanje v Brestanici nepozabno " je povedala Ana Beno, vodja terenske raziskave.