Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Krško

FOTO: Razstava ročnih del sekcije za ročna dela Nitka

Piše: Radio Krka

Čas objave:
05.02.2016 11:12

V sklopu razstav, ki jih v Valvasorjevi knjižnici Krško pripravljajo skozi vse leto, se tokrat predstavljajo članice Društva upokojencev Krško, ki ustvarjajo ročna dela v okviru sekcije Nitka.

(Foto:  Emlija Kodrič)

Tedensko druženje je čas, ko se za nekaj uric prepustijo v svet ustvarjanja in se pod mentorstvom Marije Planinc izpopolnjujejo v kvačkanju in vezenju (beli in barvni vez, rišelje). Z veliko mero potrpežljivosti, natančnosti in veselja si vsakič premikajo meje znanja in se urijo v tej prastari umetnosti. Za razstavo so izbrale bele in barvne kvačkane prtičke različnih oblik in vzorcev, kakor tudi vezene prtičke za različne letne čase in praznike. "Posebej so ponosne na prtičke, narejene po stari in zahtevni tehniki ročnega vezenja – rišelje, za katero je potrebna velika mera natančnosti pri ročnem izrezovanju," je zapisala Emilija Kodrič.



Nekoč so bile vezenine zelo cenjene in so našle mesto v kmečkih domovih, največ izdelkov pa so imeli v premožnejših hišah, s čimer so predstavljali svoj višji družbeni položaj. Po prvi svetovni vojni in prihodu šivalnih strojev so le-ti nekoliko potisnili na stran to staro umetnost. Nadomestili so jo manj okrašeni dodatki, enostavnejše obleke in vzorci. V zadnjem času vse več modnih oblikovalcev zopet daje čipkam in vezeninam svoje mesto v modni industriji. Tako vezilje kot tisti, ki cenijo trud in zahtevnost izdelave, si želijo, da bi se ta spretnost in bogastvo naših prednikov ob množici industrijsko narejenih izdelkov ohranila, razvijala in ponovno dobila mesto v naših domovih in srcih.

Razstav je na ogled do 1. aprila.