mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Sodražica

FOTO: Razstava Živeti z Gozdom v Sodražici

Piše: Radio Krka

Čas objave:
25.06.2015 18:12

Gozd je že od nekdaj zelena izkaznica širne Kočevske, saj ta naravna dobrina pokriva med 80 in 90 odstotkov vseh površin, sicer po velikosti največje slovenske lokalne skupnosti. Gozd je zgodovina ne le tega območja, ampak tudi območja od Turjaka do Kolpe, ki ga pokriva kočevska območna enota zavoda za gozdove.

Ne le o teh vrednostih, temveč (tudi) o gozdu kot kolesu gospodarstva, ki bi moral, a žal še ne, premikati Kočevsko in celotno območje, priča potujoča razstava Živeti z gozdom, ki je bila javnosti prvič na ogled novembra 2010 v Pokrajinskem muzeju Kočevje. Eno leto kasneje je bil del razstave prenesen v prostore takratnega ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, lani v Ribnico, sedaj pa v prostore osnovne šole v Sodražici. Dopolnjena je s panoji iz Muzeja Ribnica. Zajema vse pomene: od uporabe gozdnih dobrin do skrbi zanj.

"Čeprav je veliko spominov povezanih z gozdom še vedno skritih, pa bo ta razstava brez dvoma ljudi poučila, kako so prebivalci že od nekdaj znali načrtovati, izkoriščati in tudi varovati lesno maso," je razložila avtorica razstave Vesna Jerbič Perko iz Pokrajinskega muzeja Kočevje.

Dragoceni spomini, ki so strnjeni na 26 panojih, svojo zgodbo pa pripoveduje 70 razstavljajočih predmetov ter tri ambientalne postavitve z zvočnimi posnetki in različni filmi o gozdu, so le del bogastva Kočevske, za katero je Valvasor zapisal, da je celo grofija, kjer so mnoge visoke gore z gozdom porasle pustinje pa tudi nekatere prekrasno cvetoče in rodovitne doline. Kočevsko gozdno gospodarsko območje, v njem so državni in zasebni gozdovi, je prva zakladnica kjer več kot 70 drevesnih vrst in več kot 41 gozdnih rezervatov izžareva svojo pestrost. Razstava bo na ogled do septembra. Na ogled jo bodo postavili tudi v Loškemu Potoku.





Vesna Perkič Jerko o razstavi