Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Brežice

FOTO: Razstavili dela Eržen-Šuštaršičeve

Piše: Posavski muzej Brežice

Čas objave:
18.11.2017 11:51

V galeriji Posavskega muzeja Brežice so v četrtek odprli pregledno umetnostno razstavo leta 2005 preminule kiparke Alenke Eržen Šuštaršič.

Izbrana dela dajejo vpogled v petdesetletno ustvarjalno delo kiparke, rojene v Krškem, in hkrati priložnost soočanja s kiparkinim raznolikim opusom, ki je v segmentih formalno strog, a inventivno izjemen.

V uvodnem pozdravu je v. d. direktorice Alenka Černelič Krošelj poudarila, da prav z razstavo kiparke Alenke Eržen Šuštaršič, ponovno razgrinjajo prizadevanja za vzpostavitev Galerije Posavskih likovnih umetnikov, ki ostaja eden izmed dolgoročnih ciljev muzeja. Saj skozi dela umetnikov, tistih, ki so bili rojeni ali so ustvarjali v Posavju, širijo zavedanje o pripadnosti našemu, posavskemu prostoru in hkrati razkrivajo likovno obzorje območja in vpliva širše ter opozarjamo na številne danes manj znane ali prezrte umetnike.

»S predstavitvijo razstave kiparke Alenke Eržen Šuštaršič smo opozorili na zanimivo življenjsko pot umetnice, kiparke, pedagoginje, ki je bila rojena v Krškem. Stara komaj 9 let se je morala z družino preseliti v Šentvid pri Lukovici, ker je bil njen oče, pravnik Valentin Eržen, svobodomiselni član sokolov, zaradi neke sproščene izjave v debati v gostilni: " Kaj me briga kralj in njegova familija ...",premeščen na Brdo pri Lukovici. Kasneje se jeodločila za študij kiparstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost. Njeno ustvarjalno delo je bilo zaznamovano z njenimi profesorji: Borisom in Zdenkom Kalinom, in posebej Frančiškom Smerdujem, pri katerem je končala kiparsko specialko. Izoblikovalo pa jo je tudi življenjsko in ustvarjalno sopotništvo z Markom Šuštaršičem (nečakom Ive Stiplovšek, dolgoletne muzejske sodelavke), umetnikom in slikarjem, s katerim je prehodila življenjsko pot dekleta, žene in matere, pedagoginje in pot umetnice. Skozi izbrana dela na razstavi je prepoznati, da je rada snovala v glini, ki ji je že na začetku nudila spretnost modeliranja male plastike, ležečih, sedečih in v gibanje ujetih figur, glave in reliefe portretirancev. Inspirirana z Mozartovo glasbo je v osemdesetih letih v glini oblikovala ciklus Oboževalke Mozarta, Sloke, vitke figure elegantnih žensk, odete v oblačila z baročno bujnostjo naborkov, barvitih draperij in skladnih proporcev so posebej domači v okolju, znanem po baročni dediščini. Predstavitev je bila zaključena z zahvalo kiparkini hčeri Nini Šuštaršič Remic, ki se je kljub obremenjenosti prijazno odzvala povabilu in omogočila, da se bomo v galeriji Posavskega muzeja Brežice vse do sredine maja leta 2018 srečevali z deli kiparke Alenke Eržen Šuštaršič, v slovenskem prostoru prevečkrat prezrte umetnice, ki je v sklopu stalne muzejske zbirke Pod devetimi zastavami, predstavljena med Posavskimi obrazi,« so sporočili iz Posavskega muzeja Brežice.

Slovesnost odprtja je uvedel in povezoval kratek kitarski koncert Glasbene šole Krško s skladbama, ki ju je izvedla Kristina Hafner, pod vodstvom profesorja Ivana Bakrana.