Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Novice Novo mesto

FOTO: Redna konferenca članov KOBVNOB

Piše: Radio Krka

Čas objave:
08.03.2016 16:15

Na redni konferenci članov KOBVNOB Mestne njive-Ločna-Mačkovec, ki je potekala pred 8. marcem, je bilo izrečenih več misli iz zapuščine Srečka Kosovela, recitirana je bila njegova pesem Izmučenost, iz leta 1924, ki po vsebini prekašajo vsa pisanja današnjih piscev.

. Kritičnost je bila podana tudi z osvetlitvijo življenja in boja narodnega heroja Janka Premrl Vojka, njegove sestre Rade, njene povezave v zakonu z velikim Borisom Pahorjem. Vsi so zavzdihnili:«To so Primorci!«Lok na violini Eme in Hane je lepo dopolnil bogat večer v Gostišču Trinajstica.

Rdeča zvezda je simbol upora, zvezda svobode, zmage nad fašizmom in nacizmom. Združena Slovenija vseh sil, ki je iz pepela zgradila temelje našega gospodarstva, naše celovitosti in tlakovala pot do naše državotvornosti in priznanja v svetu.

Zato vsem, ki pozabljate na ta prehojeni čas izrekajo:« Lahko najdete veliko svinčnikov, s katerimi pišete o prihodnosti, vendar nikoli ne boste našli radirko, s katero boste izbrisali preteklost , boj partizanov izbojevan v gozdovih naše svobodne domovine. Če smo bili včeraj pametni, in smo lahko živeli z zmagami delovnih ljudi Jugoslavije, smo lahko danes vsaj modri, da svet ne prepričujemo, da ni bilo teh zmag. Če jih prepoznavajo drugi jih moramo tudi mi s ponosom pripovedovati svojim otrokom in tujcem, ki ne poznajo vse tragike Slovencev.«
Zato ne pišite po zidovih simbole, ki prizadenejo vse svobodoljubne ljudi, ki so se že sprijaznili z mnogimi krivicami, ki jih piše čas. Ves trud naj bo usmerjen v čas lepšega dne.
V glasilu Stisnjena pest, programu organizacije, nam je odkrit svet ponosa, brez sprenevedanja.