Olivia Ortz Svet24.si

26-letna zborovodja seksala z dijakinjo, ko moža ...

kobranka, peskovnik, pasching Svet24.si

V peskovniku v vrtcu je zasikala kobranka

sds Necenzurirano

To so financerji SDS iz državnega gospodarstva

caks tonin Reporter.si

Bleferji Domovine: epidemija tretjerazrednih ...

kuljak 1 Ekipa24.si

Se ga spomnite? Ruski telovadec, ki je provociral ...

mija lovro Njena.si

Ljubezen po domače: Sta mesece po snemanju še ...

nogomet otroci Ekipa24.si

Joj?! Predsednik vlade se je osmešil pri nogometu...

Novice Krško

FOTO: Kakšne so posavske grajske stavbe na risbah?

Piše: Valvasorjeva knjižnica Krško, Urška Šoštar

Čas objave:
03.03.2020 10:21

Razstava risb Grajske stavbe v Posavju (Castles of Posavje), s katero se Rok Kranjc predstavlja v Valvasorjevi knjižnici Krško, prikazuje del zgodovine, do katere mnogi gojijo romantična razmišljanja. Pri izboru gradiva za razstavo je avtorja vodila domoznanska ideja, in tako je na razstavo uvrstil dela, ki predstavljajo posavsko okolje od srednjega veka dalje.

krško, risbe-posavskih-grajskih-stavb, valvasorjeva-knjižnica-krško
Risbe posavskih grajskih stavb na razstavi
Foto: Valvasorjeva knjižnica Krško

Predstavljenih je 23 risb naselij, gradov in dvorcev na ozemljih današnjih občin Radeče, Sevnica, Krško in Brežice. Mnogi predstavljeni objekti so bodisi zaradi svoje zgodovine bodisi zaradi ohranjenosti poznani širši javnosti, atraktivnejši pa so izrisi grajskih stavb, katerih zgodbe danes pripovedujejo njihove razvaline.

krško, risbe-posavskih-grajskih-stavb, valvasorjeva-knjižnica-krško
Risbe posavskih grajskih stavb na razstavi
Foto: Valvasorjeva knjižnica Krško

Rok Kranjc se že deset let ljubiteljsko ukvarja z raziskovanjem srednjeveške zgodovine, pri čemer se osredotoča izključno na zgodovino slovenskega ozemlja. Ljubezen do zgodovine in želja po spoznavanju srednjeveškega življenja na slovenskih tleh ga je popeljala na teren, in tako je obiskal že več kot tristo še obstoječih in tudi nekdanjih grajskih objektov. Pri raziskovanju, spoznavanju, analiziranju in izrisu objektov in takratnih naselij si pomaga z deli slovenskih zgodovinarjev, predvsem Janeza Vajkarda Valvasorja, z lidarskimi posnetki ter s povezovanjem s somišljeniki v Sloveniji in tujini. Svoja opažanja, ugotovitve in predvidevanja s svinčniki in flumastri skrbno izriše na papir. Pri delu si pomaga z računalniškima programoma SketchUp in Photoshop. Z izrisovanjem rekonstrukcij gradov in dvorcev želi približati bogato srednjeveško zgodovino širšemu prebivalstvu. Največji izziv mu predstavlja spoznavanje in izrisovanje grajskih stavb, ki jih lahko danes opazujemo zgolj v ruševinah ali v zabeleženih opisih. Navdušenje nad omenjenim zgodovinskim obdobjem izraža tudi s sodelovanjem na srednjeveških turnirjih, z oblikovanjem zbirke srednjeveškega orožja ter s proučevanjem grbov (heraldika). Svoje izrise redno objavlja na spletu v okviru projekta Castles of Posavje. Do sedaj je razstavljal v knjižnici Miklova hiša v Ribnici, v hotelu Splavar v Brežicah in v gostišču Zlata kaplja v Mokronogu.

krško, risbe-posavskih-grajskih-stavb, valvasorjeva-knjižnica-krško
Risbe posavskih grajskih stavb na razstavi
Foto: Valvasorjeva knjižnica Krško

Razstavo risb, ki jo dopolnjuje razstavljeno srednjeveško orožje ter oprema, si lahko ogledate v avli krške knjižnice do konca meseca aprila.