palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Novice Brežice

FOTO: S slovenščino v počitnice!

Piše: Radio Krka

Čas objave:
03.07.2015 14:24

V Knjižnici Brežice je bil letošnji prvi poletni počitniški teden posebej živahen. Gostili so brezplačni tečaj slovenskega jezika S slovenščino v počitnice!, ki ga je v okviru projekta Preventivni mozaik Posavja organiziral program uličnega dela. Tečaj slovenskega jezika so izvajale tri prostovoljke uličnega dela, in sicer Ana Veselič, Nataša Kostanjšek in Tamara Prah.

Mag. Martin Lisec, vodja prostovoljk, je dejal, da so ne le šole, pač pa tudi prostovoljci na ulici preko stikov z mladostniki ugotovili, da nezadostno znanje slovenščine mnogim otrokom priseljencev predstavlja veliko oviro tako pri tkanju socialnih vezi kot tudi pri uspešnem vključevanju v učni proces v šolah, ki jih obiskujejo.
Samo dejstvo, da se je na tečaj, ki so ga pripravili in začeli z obveščanjem javnosti zgolj nekaj dni pred koncem pouka, prijavilo kar trinajst udeležencev, priča o aktualnosti problematike in veliki potrebi in želji otrok priseljencev, da se naučijo slovenskega jezika. Nekateri so s slovenščino bolj, drugi manj domači.

Tečaj je potekal v ustvarjalnem in igrivem vzdušju

Prostovoljke, ki so vodile tečaj, so pripravile veliko didaktičnih pripomočkov. Tako je bilo učenje slovenščine še bolj zabavno in učinkovito. Ana je vodila starejše udeležence (od 8 do 30 let) tečaja, Nataša in Tamara pa mlajše (od 6 do 8 let). Prvi so spoznali sporazumevalne vzorce, ponovili števila in spole slovenskega jezika, se poveselili z glagolom in naučili, kako se predstavimo, spoznali pravilno rabo predloga v in iz, ponovili imena državljanov posameznih držav … ter si z novo usvojenimi besedami v kavarni naročili želeno.

Mlajši udeleženci tečaja pa so na zanimiv, zabaven in igriv način spoznali abecedo, ponovili oziroma se naučili poimenovati živali, števila, barve, sadje, zelenjavo, dele telesa, družinske člane, dneve v tednu, mesece, letne čase, prostore v hiši, prevozna sredstva ter ostale stvari, ki nas obkrožajo vsak dan. V obliki dialoga so v trgovini kupili meso ter mlečne in pekovske izdelke. Prebrali pa so tudi nadvse poučno zgodbico Zelo lačna gosenica.