Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

FOTO: Še en dvomilijonski projekt na FIŠ

Piše: FIŠ NM, S.G.

Čas objave:
29.06.2018 06:48

Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu (FIŠ) je bila uspešna tudi na drugem razpisu Interreg Podonavje.

Kot vodilni partner v konzorciju, ki združuje 19 partnerjev iz 16 držav, bodo v treh letih izvedli projekt Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management (KnowING IPR).

V okviru projekta, katerega proračun znaša 2,15 milijona evrov, bodo z razvojem in uporabo tehnologij inženiringa znanja nastala nova spletna orodja, ki bodo omogočala učinkovito kombiniranje in uporabo že obstoječega znanja, ki je dostopno preko javnih in odprtih (neplačljivih) baz podatkov in intelektualne lastnine (rezultati raziskav, patentne baze, znanstvena in strokovna literatura). Ravno tako bodo v okviru projekta oblikovani izobraževalni programi in orodja za uspešno upravljanje intelektualne lastnine, ki bodo še posebej prilagojeni za potrebe malih in srednjih podjetij za spodbujanje prenosa znanja iz znanstvenih inštitucij v prakso.

Borut Roncevic.jpg
Borut Rončevič

Vodja konzorcija prof. dr. Borut Rončević je ob tem poudaril, da je pridobitev tega projekta nov velik uspeh in nadaljevanje ambiciozne dolgoročne strategije FIŠ, ki postaja ključni center za spodbujanje inovativnosti v tem delu Evrope, uspešno delo pa je prepoznala tudi Evropska unija, ki financira delovanje Jean Monnet centra odličnosti, ki deluje na FIŠ.

Dolores Modic.jpg
Dolores Modic

Soavtorica projekta doc. dr. Dolores Modic pa je izpostavila, da lahko razvoj orodij za izkoriščanje že obstoječega znanja in pa ustrezno upravljanje intelektualne lastnine izjemno povečata učinkovitost inoviranja v podjetjih in skrajšata čas razvoja novih produktov. Spomnimo, FIŠ je na prvem razpisu programa Interreg Podonavje pridobil projekt InnoHPC. V okviru fakultete že deluje pisarna za prenos tehnologij, ki je ravno tako financirana iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.