reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Semič

FOTO: Semiška krožna pešpot partizanskih bolnišnic

Piše: Radio Krka

Čas objave:
16.10.2017 14:11

V sklopu občinskega praznika je bil v Semiču tradicionalni pohod po krožni pešpoti po partizanskih bolnicah v občini.

V sklopu občinskega praznika občine Semič je društvo ZB za vrednote NOB Semič organiziralo tradicionalni pohod po krožni pešpoti po partizanskih bolnicah v občini Semič. Na Resi v Kočevskem Rogu se je zbralo blizu 40 pohodnikov, ki so se odpravili na 11 km dolg pohod po gozdni železnici do ribnika in nazaj na Reso.

Partizanska pešpot Semič1
Semiški pohodniki
Radio Krka/B.V.

Krožna pešpot partizanskih bolnišnic je dolga približno 23 kilometrov. Z zmer­no hojo jo lahko prehodimo v šestih do sedmih urah. Na pot lahko vstopite na več mes­tih: pri odcepu za Ponikve pod Mirno goro, v Komarni vasi, lahko pot začnete na Mirni gori ali na Planini. Sama pot ni zahtevna in poteka deloma po stezah, gozdnih vlakah in po gozdnih cestah. Na nekaterih mestih se združi s planinsko potjo, ki pelje na Mirno goro, del poti pa poteka tudi po Pastirski poti.

Partizanska pešpot Semič4
Semiški pohodniki
Radio Krka/B.V.

Ob ogledu lokacij partizanskih bolnišnic pozornost pohodnika zagotovo zaslužijo številni vodni viri in zanimive rastline, dolini Ponikve in Ribnik, izredno lepo urejena Resa, pot skozi Komarno vas bo pripeljala na smučišče Bela oz. Gače, kjer razgledi ob lepem vremenu jemljejo dih.

Po kapitulaciji Italije so ranjence iz roških partizanskih bolnišnic skozi Komarno vas in evakuacijsko središče v Srednji vasi pri Črmošnjicah pripeljali v evakuacijsko bazo in bolnišnico Topolovec, ki je delovala v vasi Črešnjevec. Od tam so nekatere prepeljali na vojaško letališče Otok pri Krasincu.