žalostna ženska Dobra karma

'Odločila sem se pisati vsem tistim, ki ste ...

Simon Kukec Svet24.si

Ste ga videli? Na lastno pest je zapustil ...

jankovic ceferin bobo 2 Reporter.si

Zoran Janković svojega nekdanjega odvetnika ...

klop, klopi Svet24.si

Najbolj nevarna "zverina" v Sloveniji prebujena in...

20200219-00990349 Necenzurirano

Med epidemijo še čistka v policiji

miljana kulic Odkrito.si

Zadruga: Popljuvala očeta svojega otroka

Jenrej Tozon Njena.si

Jernej Tozon svojo Evo odriva stran od sebe

Novice Novo mesto

FOTO: Skupaj proti zasvojenosti

Piše: Univerza v novem mestu, B.J.

Čas objave:
10.04.2019 10:35

Na Univerzi v Novem mestu Fakulteti za zdravstvene vede (UNM FZV) je 5. aprila 2019 potekalo strokovno srečanje ob Svetovnem dnevu zdravja z naslovom »Skupaj proti zasvojenosti«.

dan zdravja14.jpg
Skupaj proti zasvojenosti
Foto: Univerza v Novem mestu

Vsako leto 7. aprila obeležujejo Svetovni dan zdravja. Letos je bil posvečen univerzalni dostopnosti do zdravja. Strategija Zdravje 2020 izpostavlja dva povezana strateška cilja, in sicer izboljšati zdravje za vse in zmanjšati neenakosti v zdravju ter izboljšati vodenje in participativno upravljanje za zdravje. V tem kontekstu so strokovno srečanje posvetili problematiki zasvojenosti, predvsem med mladimi.

Srečanje je potekalo v soorganizaciji Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Novem mestu, Nacionalnega inštituta za javno zdravje OE Novo mesto in Splošne bolnišnice Novo mesto.

dan zdravja1.jpg
Skupaj proti zasvojenosti
Foto: Univerza v Novem mestu

Tempo življenja postaja vse hitrejši in mladi se v obdobju odraščanja srečujejo z mnogimi težavami. Ravno zato je v tem obdobju izredno pomembno, da je njihovo življenje vsebinsko bogato, da je njihov prosti čas dobro strukturiran in da so usmerjeni k pozitivnim in lastnim življenjskim ciljem. Kadar pa se pojavljajo primanjkljaji v njihovem življenju, mladi pogosto posegajo po različnih kemičnih in nekemičnih substancah. Cigareti in alkohol, pa tudi prepovedane droge so mladim lahko dostopne in pogosto postanejo sestavni del preživljanja prostega časa. O zasvojenosti pri posamezniku govorimo, ko se določen vedenjski vzorec začne ponavljati iz dneva v dan in postane središče razmišljanja in dogajanja v njegovem življenju.

Nekoč je bila zasvojenost opredeljena predvsem v povezavi s ponavljajočim uživanjem snovi (na primer alkohol in droge), ki je vplivala na razvoj skupine vedenjskih, kognitivnih in fizioloških fenomenov. Vendar pa danes vemo, da ima zasvojenost širše razsežnosti, saj smo lahko zasvojeni tudi z različnimi vedenji, kot je uporaba sodobnih tehnologij ter igranje iger na srečo, pornografija, hrana, odnosi, delo, nakupovanje in številne druge oblike.

Zasvojenost je bolezen, ki vpliva na telesno in duševno stanje zasvojenega, prizadene njegove odnose z okolico in njegovo ustvarjalnost ter pusti posledice tako v družini zasvojenega kot v širši okolici.

Dostopne slovenske raziskave razkrivajo porast vse večje uporabe družbenih omrežij med mladimi. Prekomerna uporaba informacijsko komunikacijske tehnologije lahko preraste v zasvojenost, ki vstopi v hišo neopazno in je družbeno sprejemljiva.

dan zdravja2.jpg
Skupaj proti zasvojenosti
Foto: Univerza v Novem mestu

Na srečanju je o tej pereči in zanimivi temi razpravljalo devet priznanih strokovnjakov. V uvodnem delu strokovnega srečanja so predstavniki soorganizatorjev in vabljeni gostje pozdravili udeležence, in sicer doc. dr. Nevenka Kregar Velikonja, dekanica UNM FZV, Bonia Miljavac, predstojnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje OE Novo mesto, doc. dr. Milena Kramar Zupan, direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto in dr. Vida Čadonič Špelič, direktorica občinske uprave MO Novo mesto. Srečanje je povezovala Andreja Draginc, predavateljica UNM FZV.

Prvi prispevek je predstavila Andreja Drev iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje in nam prikazala sistem za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi z medsektorskim delovanjem, ter nas seznanila z aktualno problematiko. Špela Reš nam je predstavila ambulanto Logout za pomoč pri prekomerni uporabi spleta. Razložila nam je razliko med uravnoteženo uporabo telefonov (spleta), prekomerno uporabo in zasvojenostjo in predstavila ugotovitve, da je vzrok poseganja po prekomerni uporabi spleta in nekemični zasvojenosti neizpolnjen čas mladih. Vodja Centra za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog v Zdravstvenem domu Novo mesto, psihiater Miodrag Milovanović nam je predstavil delovanje in aktivnosti regijskega centra. V drugem delu srečanja je Vesna Šmarčan iz NIJZ, OE Maribor spregovorila o izzivih strokovnih služb pri delu z mladimi uporabniki drog.

Terensko delo z uporabniki drog v Društvu Stigma je nazorno predstavil predsednik društva Borut Bah. Doc. dr. Nataša Rijavec Klobučar iz Društva Srečanje je predstavila zanimivo izhodišče, da otroci, ki so bili žrtve nasilja oziroma so doživeli travmo, pogosteje posegajo po drogah. Na podlagi te iztočnice je nadaljeval predsednik Društva Srečanje, Toni Kočevar, ki je predstavil njihovo delovanje. Brigita Zupančič Tisovec iz NIJZ OE Novo mesto je poskrbela za aktivni odmor. V zadnjem delu srečanja nam je Irena Avsenik, socialna delavka iz Centra biotehnike in turizma Novo mesto prikazala pristope pri prepoznavanju in obravnavi tveganih vedenj mladostnikov na Centru biotehnike in turizma GRM. Andreja Draginc, predavateljica UNM FZV je predstavila rezultate raziskave o tveganih vedenjih in zasvojenosti med študenti UNM FZV.
Med strokovnim srečanjem je bilo izpostavljeno, da univerzalnega pristopa za zdravljenje zasvojenosti ni. Tako v preventivi kot pri zdravljenju zasvojenosti, je v vseh življenjskih obdobjih pomembno spodbujanje zdravih življenjskih navad in vsebinsko bogatega preživljanja prostega časa.

Na srečanju je sodelovalo več kot 150 udeležencev, predstavnikov različnih starostnih skupin, tako strokovne kot laične javnosti. Razprava se je zaključila s sklepom, da je potrebno nadaljnje interdisciplinarno povezovanje strokovnjakov z vseh področjih, ki se pri svojem delu in v življenju srečujejo s problematiko zasvojenosti. Za preprečevanje zasvojenosti z informacijsko tehnologijo je bilo na srečanju poudarjeno, da je računalnik oziroma mobilni telefon zgolj pripomoček, ne pa osebni zabaviščni center, ter edini možni način za preživljanje prostega časa. Mladi naj si organizirajo čas, omejijo uporabo nove tehnologije, več naj se družijo s prijatelji v resničnem življenju in v naravi. Več strokovnjakov je opozorilo, da naj bodo prvi stiki z mobilnimi napravami čim poznejši (po tretjem letu starosti) in nadzorovani. Udeleženci srečanja so opozorili na napačno razumevanje in uporabo pojma “rekreativne droge”, ki v medijih med laično javnostjo zmanjšuje pomembnost problema uživanja nedovoljenih substanc.
Študenti UNM FZV so na stojnicah v avli univerze in v nakupovalnem centru Qlandia Novo mesto osveščali o nekemični zasvojenosti kot so igrice, internet, televizija, nakupovanje preko spleta in igre na srečo, pripravili so tudi plakate in letake o tej pereči temi.