peterka1 Svet24.si

Primož Peterka in njegovih dvanajst kitajskih ...

čas Dobra karma

Tedenski horoskop: vi boste določali svoj čas in...

horoskop_astro_napoved Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 16. decembra

Reinhard Heydrich Svet24.si

Grob 'arhitekta holokavsta' odprt

srečna ženska Dobra karma

12 astroloških znakov in hvaležnost do konca ...

dejan-krajnc Njena.si

Koliko je bila vredna irokeza Poskočnega Dejana?

ksenija sešel zadnje slovo Njena.si

'Ksenija hvala bogu ni več trpela, ni čutila ...

Novice

FOTO: Slavile so trajnostne ideje

Piše: Razvojni center Novo mesto, S.J.

Čas objave:
12.11.2019 11:20

8. Startup vikend Novo mesto je potekal od 8. do 9. novembra 2019, na Gimnaziji Novo mesto. Razvojni center Novo mesto je uspel povezati kar 11 osnovnih in 4 srednje šole. V dvodnevnem dogodku je sodelovalo 80 osnovnošolcev in srednješolcev, ki jim je pomagalo 25 mentorjev.

RAzvojni center Novo mesto je uspel povezati 11 OŠ in 4 SŠ (Medium).JPG
Razvojni center Novo mesto je uspel povezati kar 11 osnovnih in 4 srednje šole
Foto: Ric Novo mesto

Startup vikend Novo mesto je dvodnevni podjetniški dogodek, ki je letos potekal že osmič in mladim omogoča, da spoznajo, kakšni so prvi koraki v svetu podjetništva in kako razvijati svoje podjetniške ideje.

Srednješolci so prisluhnili svojim idejam (Medium).JPG
Srednješolci so prisluhnili svojim idejam
Foto: Ric Novo mesto

Letošnja izvedba Startup vikenda se je iz Podjetniškega inkubatorja Podbreznik preselila na Gimnazijo Novo mesto. Razlog je bližina mesta, saj so morali mladi v petek na začetku programa dobro spoznati svoje uporabnike in njihove težave, to pa so v dobršni meri storili z intervjuvanjem ljudi v živo v samem mestnem jedru. S pridobljenimi informacijami so oblikovali svoj osnovni produkt, okoli katerega so zgradili vitki poslovni okvir.

Delo mladih (Medium).JPG
Delo mladih
Foto: Ric Novo mesto

V soboto zjutraj so izdelali tudi prototipe svojih rešitev, se naučili postaviti predstavitveno spletno stran in spoznali, na kakšen način se učinkovito predstaviti komisiji.

Ob 14. uri je potekal polfinale, kjer so mentorji izmed 11 osnovnošolskih in 8 srednješolskih idej za finalne predstavitve pred komisijo podjetnikov izbrali po 6 idej za vsako kategorijo.

Na zaključnem dogodku ob 16. uri se je pridružila komisija lokalnih podjetnikov, ki so jo za osnovnošolce sestavljali Manca Čampa Pavlin, Miha Bradač, Peter Verščaj ter za srednješolce Sonja Vlašič, Luka Mali in doc. dr. Malči Grivec.

Komisija SŠ (Medium).JPG
Komisija
Foto: Ric Novo mesto

V osnovnošolski konkurenci je prvo mesto zasedla ekipa OŠ Grm Green slipps s svojimi popolnoma razgradljivimi natikači, drugo mesto OŠ Dolenjske Toplice Go kids, ki po zgledu startup velikana Uber rešuje problem prevoza otrok na popoldanske aktivnosti in tretje OŠ Šmihel Time's up z mobilno aplikacijo, ki staršem omogoča nadzor nad otrokovo uporabo mobitela.
Pri srednješolcih pa so komisijo najbolj prepričali CowLoon.

1. mesto OŠ Grm Green slips (Medium).JPG
1. mesto OŠ Grm Green slips
Foto: Ric Novo mesto

Ekipa sestavljena iz članov Centra biotehnike in turizma GRM ter Gimnazije Novo mesto, se je lotila reševanje velikega okoljskega problema, ki ga povzroča proizvodnja metana pri govedu. Težavo bi rešili z zbiranjem metana neposredno iz želodca živali. Še ena ekološka zasnovana ideja: Coffe Planters iz Gimnazije Novo mesto je postregla z odličnim prototipom posodice za sadike, ki je izdelana iz kavnih usedlin in tako povsem razgradljiva. Zasedla je drugo mesto.

2. mesto Coffe Planters_Gimnazija NM (Medium).JPG
2. mesto Coffe Planters Gimnazija NM
Foto: Ric Novo mesto

Tretje so bile dijakinje iz Ekonomske šole Novo mesto ter njihova rešitev Drive Beat, ki pri zaspanem vozniku preko njegovega utripa zazna utrujenost in ga opozori na potreben počitek in tako prepreči morebitno prometno nesrečo.

3. mesto Drive Beat_ EŠ NM (Medium).JPG
3. mesto Drive Beat Ekonomske šole Novo mesto
Foto: Ric Novo mesto

Letošnji Startup vikend Novo mesto je postregel z rekordnim številom udeležencev in je v Sloveniji največji tovrsten dogodek namenjen osnovnošolcem in srednješolcem. Sodelovale so šole: OŠ Brusnice, OŠ Center, OŠ Dolenjske Toplice, OŠ Drska, OŠ Grm, OŠ Stopiče, OŠ Šentjernej, OŠ Škocjan, OŠ Šmihel, OŠ Vavta vas, OŠ Žužemberk, Ekonomska šola Novo mesto, Gimnazija Novo mesto, Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija ter Šolski center Novo mesto.

1. mesto OŠ Grm Green slips (Medium).JPG
1. mesto OŠ Grm Green slips
Foto: Ric Novo mesto

Dogodek so sofinancirali: Javna agencija SPIRIT s sredstvi Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Dobro vzdušje na startup vikendu (Medium).JPG
Dobro vzdušje na startup vikendu
Foto: Ric Novo mesto