zajec1 Svet24.si

Smeh za domačine in turiste: pozor, dva zajca ...

štirikolesnik, šolta, gumenjak Svet24.si

VIDEO: S štirikolesnikom skočil na gumenjak

dragic doncic 22 af Necenzurirano

Konec omejitev TV prenosov Dončića in nogometašev

go golob tw Reporter.si

Razkrita enigma tablice »GO GOLOB«: SDS in njeni...

goran dragic Ekipa24.si

Kaj je z Goranom Dragićem? Zakaj je igral le pet ...

Po Markovi smrti so se hitro vrnili na sneg, v gore, k športom Odkrito.si

VIDEO: Nina Grlic - ZATO je javno spregovorila o ...

doncic Ekipa24.si

Vas zanima, v čem se te dni po Ljubljani prevaža...

Novice Kočevje

FOTO: Šli so po medvedovih stopinjah

Piše: T.P.

Čas objave:
25.04.2019 08:42

Po Roški pešpoti v Kočevskem Rogu, je v soboto, 20. aprila potekal že 6. vzdržljivostni pohod Po medvedovih stopinjah, katerega se je letos udeležilo kar 2.142 pogumnih pohodnic in pohodnikov iz Slovenije in tujine.

po medvedovih stopinjah.jpg
Šli so po medvedovih stopinjah
Foto: Vasja Marinč

Gre za eno najtežjih tovrstnih preizkušenj pri nas, po mnenju številnih udeležencev pa tudi eno najlepših, saj pohod po divjini ponuja tudi mir, sprostitev, pogled na čudovite zelene odtenke narave, pokrajine. Polovička ali cela pot, ki je dolga kar 64 kilometrov, je letos doživela že svojo šesto zgodbo. Pot, ki pelje pohodnike po divjini, vzponih, spustih je zelo zahtevna, zato slogan vzdržljivostnega pohoda BRBL Po medvedovih stopinjah - 'Rezervirano za pogumne' – še kako drži.

Štart pohoda je bil v zgodnjih jutranjih urah na rudniškem jezeru v Kočevju, pohodniki pa so se utrujeni, prepoteni, z bolečinami v nogah in polni žuljev, vračali z nasmehom na obrazu med 16. in 21. uro v prireditveni šotor, kjer se je prireditev zaključila s podelitvijo priznanj. Vsak, ki je prišel na cilj, nekdo malo prej, drugi malo kasneje, je bil zmagovalec.

odprtje portala (2).jpg
Vstopna vrata iz smrekovih debel, ki simbolizirajo poljub
Foto: Vasja Marinč

V sklopu pohoda Po medvedovih stopinjah je predsednik države Borut Pahor, sicer častni pokrovitelj sobotnega dogodka, na vstopu Roške pešpoti v pragozd Rajhenavski Rog, ki je postavljen v neposredni bližini Žage Rog, slovesno odprl portal. Vstopna vrata iz smrekovih debel, ki simbolizirajo poljub, je stvaritev akademskega kiparja Marka Glavača iz Kočevja. Za postavitev še enega ličnega »naravnega dodatka v naravi« so moči združili Zavod za gozdove RS, družba Slovenski državni gozdovi in družba Kočevski les.

Pohod Po medvedovih stopinjah za kočevski turizem pomeni organizacijsko in logistično preizkušnjo, za samo destinacijo pa odlično prepoznavnost le te, ne le širom Slovenije ampak tudi v mednarodnem okolju. Vsekakor so nepozabna doživetja v naravi njihova velika prednost in to je znova potrdila odlično organizirana že 6. Zgodba po medvedovih stopinjah. Čestitke vsem pogumnim pohodnikom.