bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Novice Novo mesto

FOTO: Splošne knjižnice ta teden praznujejo

Piše: Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Čas objave:
24.11.2017 06:00

Na Dan splošnih knjižnic so podelili nagradi in dali možnost brezplačnega vpisa. V Knjižnici Mirana Jarca so pripravili ''Gostijo''.

V Združenju splošnih knjižnic so slovesno obeležili Dan splošnih knjižnic z osrednjim dogodkom v Šmarju pri Jelšah, kjer so podelili Nagrado za najboljši knjižnični projekt leta 2017 Knjižnici Murska Sobota. Letošnje praznovanje Dneva splošnih knjižnic poteka na 271 lokacijah splošnih knjižnic po Sloveniji, tudi na našem koncu, pod naslovom Gostija v deželi branja vse do 24. novembra. V splošne knjižnice je včlanjena četrtina prebivalstva, ki si je lani izposodila več kot 25 milijonov enot raznega gradiva.

Združenje splošnih knjižnic je na osrednjem nacionalnem dogodku na Dan splošnih knjižnic, ki je potekal v Knjižnici Šmarje pri Jelšah, podelilo nagrado za Najboljši projekt splošnih knjižnic v letu 2017 Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota. Komisijo so prepričali s projektom Obujamo dediščino, ki s pravljičnimi večeri za odrasle v porabskem narečju spodbuja bralno kulturo med Porabskimi Slovenci ter je tako dobra praksa širjenja slovenske kulture in literature čez mejo. Podeljena so bila tudi priznanja 12 posameznikom, ki so v projektu Berem, torej sem, pomembno obogatili koledar Sekcije za splošne knjižnice s svojimi vtisi o branju in žlahtnosti slovenske literature.

Vesna Horžen, predsednica Združenja splošnih knjižnic, je ob tem povedala: »Z Dnevom splošnih knjižnic že vrsto let opozarjamo na izjemen pomen knjižnic v Sloveniji, saj so te nenadomestljivo kulturno, izobraževalno in lokalno stičišče, ki izrazito pozitivno vpliva na širjenje bralne kulture pri nas, poleg tega pa ponuja veliko drugih storitev. V splošne knjižnice je včlanjena četrtina prebivalstva, naše prireditve pa obiskuje več kot polovica vseh prebivalcev Slovenije. Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota se je izkazala z edinstvenim projektom obujanja kulturne dediščine na območju, kjer živijo Porabski Slovenci, in se jim približala v njihovem narečju, zato smo ji podelili Nagrado za najboljši projekt splošnih knjižnic v letu 2017. Veseli nas tudi, da vedno več navdušenih bralcev vseh starosti sodeluje v projektu Berem, torej sem.«  

Združenje splošnih knjižnic povezuje 58 splošnih knjižnic po Sloveniji, od katerih je vsaka organizirana v razvejano mrežo enot, ki delujejo na 271 lokacijah. Združenje povezuje tudi 10 osrednjih območnih knjižnic, pri nas pa deluje še 13 bibliobusov, ki skupaj obiskujejo kar 720 postajališč. V letu 2016 je knjižnice obiskalo 10.200.000 obiskovalcev, ki so si izposodili 25.670.000 enot knjižničnega gradiva.

Gostija v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto

Vsaka knjižnica je lokalno začinila program Gostije v deželi branja, ki bo potekala do 24. novembra. V ponedeljek so se zainteresirani lahko brezplačno vpisali v vse enote novomeške knjižnice. V torek so obiskovalcem predstavili restavrirani Kratki slovar šestih slovanskih jezikov Franca Miklošiča, v sredo so z Markom Mohorčičem »kolesarili« po centralni Aziji, v četrtek pa vabijo na Šalijev večer, v okviru katerega bo predstavljena knjiga Kulturni svetniki in kanonizacija, ki jo je uredil dr. Marijan Dović. V četrtek bo v dopoldanskem in popoldanskem času potekala predstavitev e-virov, ki so brezplačno na voljo v knjižnici ali preko oddaljenega dostopa od doma. Na ogled bo tudi izbor najboljših slovenskih knjig po priporočilih knjižničark in knjižničarjev ter razstava najbolj branih knjig za otroke in mladino iz časa dedkov in babic.