Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Senovo

FOTO: Spominska komemoracija na Senovem

Piše: Radio Krka

Čas objave:
01.11.2016 19:16

Podpredsednik KO Zveze borcev za vrednote NOB Senovo, tov. Tone Petrovič, se je v govoru dotaknil odnosa do zamolčanih (neznanih) grobov partizanov in žrtev fašizma.

KO Zveze borcev za vrednote NOB že vrsto let organizira spominsko komemoracijo pri spomeniku NOB v parku na Senovem. Spomenik sestavljajo reliefna plastika Stojana Batiča ter plošča s 82 imeni padlih borcev in žrtev fašističnega nasilja. Letošnji program je pripravila članica, ga. Simona Šoštar, v programu pa so sodelovali učenci OŠ XIV. divizije, recitatorji DKD Svoboda Senovo in Pihalni orkester DKD Svoboda Senovo.

Podpredsednik KO Zveze borcev za vrednote NOB Senovo, tov. Tone Petrovič, se je v govoru dotaknil odnosa do zamolčanih (neznanih) grobov partizanov in žrtev fašizma ter ob tem izpostavil, da so Nemci takrat, mimo vseh civilizacijskih norm, ukazali, da padle borce z Jevše zagrebejo v močvirje na Reštanju. 

Ob drugačnem spletu okoliščin nihče ne bi »vedel« za njihov »grob«, kakor tudi ne za stotine grobišč padlih partizanov, talcev in drugih ubitih. Meni, da ves medijski pomp pri pokopavanju žrtev iz Hude jame dokazuje, da ne gre za pieteto, temveč predvsem za zlorabo žrtev vojne oziroma posmrtnih ostankov le teh za politična obračunavanja. Čeprav še ni pojasnjena njihova vloga in kaj so počeli, preden so bili ubiti, so ti »junaki« deležni časti tudi najvišjih predstavnikov države.

Srečno


Ob zaključku govora je uporabil misli patra Karla Gržana, da je pomembno, da vsak izmed nas poišče možnost za preraščanje svojih omejenih miselnih konceptov in stremi k boljšemu skupnemu življenju in: »Nad vsemi religijami in političnimi prepričanji je biti človek!«