oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

erika znidarsic sr Reporter.si

Erika Žnidaršič izgubila živce: kako je ...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Novice Metlika

FOTO: Spominska prireditev Vranov let

Piše: Radio Krka

Čas objave:
26.09.2015 11:56

Organizacijski odbor Vranov let 2015 in ZB za vrednote NOB Metlika so danes na Otoku pripravili spominsko prireditev osvoboditve zavezniških vojnih ujetnikov.

Slovesnosti so se udeležili Veterani policije Sever, Veterani 91 Bele krajine, ZB za vrednote NOB vseh treh belokranjskih občin. Pozdravni nagovor je imel Milan Travnikar predsednik ZB za vrednote NOB Metlika. Slavnostna govornica je bila podžupanja občine Metlika Anica Kopinič

Obhodna pot, je pot osvoboditve britanskih vojnih ujetnikov in je osnova projekta Vranov let. Imenujemo jo »MEDNARODNA SPOMINSKA POT ZAVEZNIŠTVA - VRANOV LET«, z oznako še neregistriran evropske poti E – VRAN / E – CROW. Pot je posvečena pobegu in osvoboditvi 87 britanskih vojnih ujetnikov iz taborišča STALAG XVIII D v Mariboru. Dogodek je edinstven v zgodovini II. svetovne vojne zaradi množice osvobojenih zaveznikov. Pobeg sta organizirala vojna ujetnika Ralph F. Churches - Vran iz Avstralije in Les Laws iz Anglije. 30. avgusta 1944 je pobegnilo 7 ujetnikov iz delovišča na železniški progi, 500 m nad HC Ožbalt, v Lovrenc na Pohorju.

31. avgusta, je sledila osvoboditev 80 Britancev iz istega delovišča
Akcijo je uspešno izvedla stotnija borcev Šercerjeve brigade in sedmerica omenjenih Britancev. Umaknili so se v smeri proti Klopnemu vrhu, kjer se je skupini pridružilo še 9 britanskih in 10 francoskih vojnih ujetnikov, ki so delali na pohorskih kmetijah. Churchesovo skupino so partizani vodili do Spodnje Slivne ter jih v bližini današnjega GEOSS-a 9. septembra predali enoti Kamniško-zasavskega odreda. Ta je s pomočjo kmetov organizirala prehod preko ceste, reke Save in železnice na območju tako imenovanega »partizanskega koridorja« v Zgornjem Hotiču. 13. septembra so 103 ujetniki prispeli v Semič, 18. septembra 1944 pa so odleteli iz Otoka v zavezniško bazo v Bari.

»Partizanski koridor« na območju Litije je bil edini kraj, kjer je bilo možno prečkati Savo
Ne glede na številne sovražne posadke so tukaj borci-brodarji ob sodelovanju prebivalstva prepeljali preko Save s Štajerske na Dolenjsko nad 7.000 mobilizirancev in prostovoljcev. Med njimi so bili ubežni zavezniški vojni ujetniki, letalci in člani zavezniških misij.

S partizanskega letališča Otok pri Metliki so junaški britanski piloti z letali prepeljali v Bari na stotine partizanskih ranjencev, preko 2000 žensk z otroki, ostarele, pobegle zavezniške vojne ujetnike in nekaj sto rešenih zavezniških letalcev.

»Vranov let« je projekt, ki ohranja spomin na osvoboditev Churchesove skupine, rešitev na stotine zavezniških vojnih ujetnikov in preko 800 letalcev različnih narodnosti. Nepozabno je junaštvo slovenskih partizanov in partizanskih kurirjev ter slovenskega, pretežno kmečkega prebivalstva, ki je ubežnikom za ceno svojih življenj in imetja nudilo hrano in zatočišče.
V kulturnem programu so nastopili Ženski pevski zbor Društva upokojencev Metlika, učenci OŠ Podzemelj in na harmoniki Katja Jakljevič. Program je povezovala Barbi Berič.

Milan Travnikar


Tit Turšek


Anica Kopinič