Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Žužemberk

FOTO: Suhokranjske potice najboljše

Piše: Slavko Mirtič

Čas objave:
11.11.2019 12:10

Društvo kmečkih žena Suha krajina - Žužemberk je v sodelovanju z Kmetijsko gozdarskim zavodom Novo mesto in Zvezo kmetic Slovenije v Žužemberku ta konec tedna pripravilo 6. društveno razstavo in 5. državno ocenjevanje potic z razstavo.

Kar petinpetdeset potic s pestrimi in inovativnimi nadevi ter dodatki sta ocenjevali dve komisiji pod vodstvom Valerije Poreber in Betke Vrščaj. Na prireditvi, ki je potekala v nedeljo v Žužemberku so svečano podelili zahvale in priznanja.

Da je potica tradicionalna slovenska sladica in poleg slovenske glasbe najbolj priljubljena tudi pri naših zdomcih, je potrdila tudi gostja, podpredsednica vlade RS Alenka Bratušek, ki je najboljšim gospodinjam podelila tudi zlata priznanja. Letos so organizatorji podelili dve
zahvali, 9 bronastih, 22 srebrnih in 22 zlatih priznanj.

Suhokranjske potice najboljše
Suhokranjske potice najboljše
Slavko Mirtič

Številne zbrane je na prireditvi, poleg domačega župana Jožeta Papež in predsednice Društva kmetic Slovenije Irena Ule, nagovorila tudi predsednica Društva kmečkih žena Suha krajina - Žužemberk Tadeja Lavrič, ki združuje 80 marljivih članic. »Naše gospodinje se udeležujejo mnogih kulinaričnih dogodkov in tekmovanj po vsej Sloveniji in od povsod se vračajo s priznanji, tudi z zlatimi,« je dejala Lavričeva in dodala, da s članice udeležujejo tudi tekmovanj v peki štrudlja, pletenic, štrukljev in kruha. Lavričeva se je še posebej zahvalila Zadružni zvezi Slovenije, podjetju FS in Stelem, Štupnikovemu mlinu Zagradec in Mihi Petriču iz podjetja Les Dolenjske, ki so podprli izvedbo razstave. Po besedah predsednice komisije Valerije Poreber so bile »potice lepih oblik, primerno zapečene in bogato nadevane«.

Suhokranjske potice najboljše
Suhokranjske potice najboljše
Slavko Mirtič

Največ je bilo tradicionalnih orehovih potic, presenetile pa so tudi ocvirkovke, špehovke,
kokosove, brusnične, kostanjeve, čokoladne, medene, korenčkova z ingverjem in cimetom in posebej ocvirkova kočevarka potica z jajci. Zmagovalke v konkurenci 55 potic so pravzaprav tri: Anica Šuštar iz Srednjega Lipovca pri Dvoru z orehovo, Irena Lavrič ter Majda Hrovat iz Žužemberka s kokosovo. Vse tri so prejele vseh 38 možnih točk in vse tri so članice domačega društva. Prireditev, ki jo je vodila Lilijana Hrovat, so prijetno popestrili tamburaška skupina KD Kres iz Novega mesta in članice domačega društva s skečem.