josip vodička Svet24.si

Umrl je 31-let star tekmovalec hrvaške 'Ljubezni ...

vodnar Dobra karma

Z neba nam je zavladal Vodnar. Spoznajte ga!

meghan markle_kate middleton Svet24.si

Je Meghan Markle s tem skušala zasenčiti Kate ...

minimalna plača, plača, gotovina, kovanci Svet24.si

Da ne bo nesporazumov: tako se pravilno izplačuje...

kuža in mucek Dobra karma

Imena živalim razkrivajo njihov pravi značaj: ...

helena blagne Njena.si

Helena Blagne zapeljiva v kopalkah

Mijo Matić Njena.si

Huda poškodba sanjskega moškega

Novice Novo mesto

FOTO: Teden mobilnosti tudi v Novem mestu

Piše: MO Novo mesto

Čas objave:
16.09.2019 05:49

V času Evropskega tedna mobilnosti (ETM), ki pod geslom »Gremo peš!« poteka od 16. do 22. septembra, tudi Mestna občina Novo mesto pripravlja številne izobraževalne, športne in družbeno zanimive aktivnosti z namenom spodbujanja spremembe mobilnostih navad, uvedbe in promocije trajnostnih prometnih ukrepov. Številna prizadevanja na tem področju sicer potekajo vse leto, vrhunec dogajanja pa je ravno v času ETM, ki se bo zaključil z Dnevom brez avtomobila na Glavnem trgu.

evropski-teden-mobilnosti, teden-mobilnosti-v-novem-mestu
Evropski teden mobilnosti
Foto: MO Novo mesto

Z namenom spodbujanja trajnostnih prometnih ukrepov tudi letos septembra v sklopu ETM tradicionalno omogočajo brezplačno vožnjo z mestnimi avtobusi na vseh linijah. Ves mesec so na Turistično informacijskem centru Novo mesto na Glavnem trgu na voljo tudi kolesa za brezplačno izposojo. Ker želijo k uporabi trajnostnih oblik mobilnosti spodbujati že najmlajše, bo septembra po novomeških osnovnih šolah potekala predstavitev sistema in koles GoNm, ki so ga letos razširili z devetimi novimi postajami in petinštiridesetimi električnimi kolesi.

pešbus, peš-v-šolo, prehod-za-pešce
Pešbus
Foto: MO Novo mesto

Ponedeljek, 16. september – petek, 20. september
PEŠBUS

Projekt organiziranega pešačenja v šolo Pešbus poteka že tretje leto zapored in je med novomeškimi otroki zelo priljubljen. Več kot 140 otrok je v spremstvu staršev in prostovoljcev Društva za razvoj prostovoljnega dela Novo mesto (DRPD) na Pešbusu pešačilo že maja, v času ETM pa se projekt nadaljuje na OŠ Grm, OŠ Drska in OŠ Otočec. Projekt je odlično zaživel, saj šole opažajo, da vse več otrok pešači v šolo tudi med letom in ne samo v času organizirane hoje v sklopu projekta.

pešbus, peš-v-šolo, prehod-za-pešce
Pešbus
Foto: MO Novo mesto

Torek, 17. september
REGIJSKI POSVET »S HOJO DO ZDRAVJA«
Trebnje, Goliev trg 1, ob 8. uri

V Trebnjem bo v torek, 17. septembra, od 8. do 12. ure potekal regijski posvet »S hojo do zdravja«, na katerem bodo aktivnosti v novomeški občini na tem področju predstavili tudi njihovi predstavniki. Občina se sicer redno udeležuje vsakoletnih regijskih posvetov z namenom pridobivanja izkušenj in izmenjave mnenj med ostalimi občinami ter z željo po sledenju trendom in novostim na trajnostnem področju.

Gonm.jpg
Gonm
Foto: MO Novo mesto

Sreda, 18. september - prestavljeno zaradi napovedanega dežja. Dogodek bo 24.septembra 
KOLESARSKI IZLET ZA STAREJŠE S KOLESI GoNm
Glavni trg, ob 9. uri
Prijave: Rado Trifković (radonevara@gmail.com)

Kolesa GoNm so med Novomeščani vse bolj priljubljena, saj jih uporablja že okoli 500 registriranih uporabnikov. Letos so sistem razširili z devetimi novimi postajami, na skupno štirinajstih postajah pa je na voljo tudi petinštirideset električnih koles, ki omogočajo še lažje premagovanje daljših razdalj. Način uporabe koles želijo približati tudi starejšim, zato vabijo na voden kolesarski izlet s kolesi GoNm po okolici Novega mesta. Iz Glavnega trga se bodo ob 9. uri podali čez Župančičevo sprehajališče do Olimpijskega centra Novo mesto v Češči vasi. Izlet bo skupaj s postanki in predvidenim ogledom vadbenega centra in konjušnice trajal od 2 do 3 ure. Zaželene so prijave na radonevara@gmail.com.

Četrtek, 19. september
POHOD S POHODNIŠKIM DRUŠTVOM NOVO MESTO
Glavni trg, rotovž, ob 17. uri
Prijave: Anton Markovič (031 634 135, tone@tomas.si)

Pohodniško društvo Novo mesto pripravlja v četrtek, 19. septembra, ob 17. uri pohod po Novem mestu za vse generacije, s štartom in ciljem na Glavnem trgu. Vabljeni, da s skupnim druženjem spoznate zanimive kotičke Novega mesta, ki so le nekaj korakov stran. Pohod se bo začel na Glavnem trgu, od koder bi se po Župančičevem sprehajališču odpravili do Loke in nato naprej do izliva Težke vode v Krko. Pot bi nadaljevali po stezi pod šmihelskim pokopališčem do Doma starejših občanov, kjer bi se po krajšem odmoru, odpravili do gradu Grm in se po Trdinovi ulici vrnili na izhodišče. Pohod bo trajal približno 2 uri. Prijave na pohod pri Antonu Markoviču na 031 634 135, tone@tomas.si).

Petek, 20. september
PEŠ V ŠOLO!
Glavni trg, ob 8. uri
Prijave: Alenka Brežnjak (alenka.breznjak@sc-nm.si)

Dijaki Srednje strojne šole Novo mesto na čelu z ravnateljem, se bodo podali v šolo kar peš. Letošnji slogan Evropskega tedna mobilnosti »Gremo peš« so vzeli zelo resno. Na pot se bodo podali iz dveh smeri: iz Šentjerneja in iz Dolenjskih Toplic v zgodnjih jutranjih urah. Predvideni odhod je okrog 4. ure zjutraj. Skupina dijakov in profesorjev iz obeh smeri se bo predvidoma ob 8. uri združila na Glavnem trgu pred Rotovžem in nato skupaj krenila k pouku.
Prijave zbira Alenka Brežnjak (alenka.breznjak@sc-nm.si), pri kateri je na voljo tudi več informacij.

Petek, 20. september
DAN BREZ AVTOMOBILA
Glavni trg, ob 9. uri

Vsakoletni dogodek Dan brez avtomobila je v Novem mestu odlično obiskan s strani različnih starostnih skupin, predvsem pa se ga udeležijo vrtičkarji, šolarji, dijaki, ki se preizkusijo na številnih animacijskih napravah, izobraževalnih delavnicah in ostalih družbeno zanimivih aktivnostih, ki spodbujajo trajnostno mobilnost in doprinesejo k osveščanju na tem področju in k širšemu znanju o varnosti v prometu. V sodelovanju s številnimi društvi in organizacijami tudi letos pripravljajo pester program dogajanja za vse generacije.

Za ogled bosta na voljo reševalno in gasilsko vozilo, obiskovalci bodo lahko obnovili postopke oživljanja, se pri TIC Novo mesto seznanili z uporabo in izposojo koles GoNm ter opravili registracijo. Potekale bodo številne nagradne igre in animacije: med drugim bodo potekala tekmovanja v menjavi zračnic, v poznavanju prve pomoči in v gasilskih veščinah s PGD Šmihel. Policijska postaja Novo mesto bo predstavila preventivne ukrepe na področju zlorabe drog, pridružili se jim bodo tudi policijski pes in konjeniška policijska enota.

Mestna igralnica Juhuhulica se bo predstavila z animacijo in igre za najmlajše, tradicionalno se bo z ustvarjalnimi delavnicami dogajanju pridružilo tudi Društvo za razvoj prostovoljnega dela (DRPD), s predstavitvijo kolesarske opreme (tudi e-kolesa in skiroji) in nasveti bodo sodelovala številna kolesarska društva in podjetja (KK Adria mobil, Kolesarsko društvo Smole in Trgovina Smole, Društvo JB team in JB Center), ki bodo organizirala kolesarski poligon, preizkusili boste lahko naletno težo in silo na »zaletavčku« in priložnostno zaplesali s Plesnim studiem Novo mesto. Nacionalni inštitut za javno zdravje NIJZ pripravlja poligon za preizkus gimnastičnih zmožnosti, KK Žoltasti Troti košarkarski spretnosti poligon, ekipa Društva Naturo pa na igrišču na Drski organizira igralni dan, ki pa ga bodo soustvarjali tudi na Glavnem trgu.

S svojimi aktivnostmi se bodo predstavili tudi Rdeči križ Novo mesto (temeljni postopki oživljanja in povijanje), prehospitalne enote Novo mesto in ostale organizacije (GRC Novo mesto, Zdravstveni dom Novo mesto (predstavitev reševalnega vozila), Radio Krka, Avto šola »Y«, Društvo Naturo (predstavitev aktivnosti), Planinsko društvo Krka (predstavitev sekcij, izdelava markacije), Pohodniško društvo Novo mesto, Športno društvo SU, Agencija za varnost prometa). Ena izmed aktivnosti bo tudi ustvarjalna delavnica malo drugače: "Spimpaj" svoje kolo, čelado in skiro! Pri stojnici Europe Direct bodo lahko otroci svoje kolo, čelado ali skiro dodatno okrasili in naredili še bolj atraktivno. Če je le možno pozovite otroke, da na Dan brez avtomobila prinesejo s sabo vsaj svojo čelado, da jo bodo lahko "uredili" po svoje in jim tako dodali osebni pečat. Stojnica Europe Direct Novo mesto bo poskrbela za nov videz vaših ekoloških prevoznih sredstev ob Dnevu brez avtomobila. Različni materiali bodo na razpolago brezplačno.
Pestro dogajanje bo tako na številnih točkah Dneva brez avtomobila.
Za učence oddaljenih šol bodo organizirali brezplačni avtobusni prevoz na prizorišče.

Torek, 24. september 
KOLESARSKI IZLET ZA STAREJŠE S KOLESI GoNm
Glavni trg, ob 9. uri
Prijave: Rado Trifković (radonevara@gmail.com)

Kolesa GoNm so med Novomeščani vse bolj priljubljena, saj jih uporablja že okoli 500 registriranih uporabnikov. Letos so sistem razširili z devetimi novimi postajami, na skupno štirinajstih postajah pa je na voljo tudi petinštirideset električnih koles, ki omogočajo še lažje premagovanje daljših razdalj. Način uporabe koles želijo približati tudi starejšim, zato vabijo na voden kolesarski izlet s kolesi GoNm po okolici Novega mesta. Iz Glavnega trga se bodo ob 9. uri podali čez Župančičevo sprehajališče do Olimpijskega centra Novo mesto v Češči vasi. Izlet bo skupaj s postanki in predvidenim ogledom vadbenega centra in konjušnice trajal od 2 do 3 ure. Zaželene so prijave naradonevara@gmail.com.