Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Krško

FOTO: Teden mobilnosti v Krškem začeli z več aktivnostmi

Piše: Občina Krško, L.P.C.

Čas objave:
18.09.2018 09:22

Evropski teden mobilnosti se je včeraj v Krškem začel z več aktivnostmi. Nekateri so se v službo odpravili s kolesom ali pa kar peš.

Večgeneracijski center Posavje Krško je v sodelovanju z Zdravstvenim domom Krško in Občino Krško za starejše občanke in občane pripravil delavnico Ostanimo mobilni. V staro mestno jedro so včeraj peš prišli tudi otroci in učitelji OŠ dr. Mihajla Rostoharja in OŠ Jurija Dalmatina ter opozorili na pomanjkljivosti ob in na cesti za gibalno ovirane.

_DSC1529.jpg
Nekateri so v službo prišli s kolesom
L.P.


V prostorih Večgeneracijskega centra Posavje Krško na CKŽ 44 je dopoldan potekala delavnica za starejše o pomenu trajnostne mobilnosti z naslovom »Ostanimo mobilni«. Kot je na delavnici poudarila lokalna koordinatorka projekta Evropski teden mobilnosti (ETM) na Občini Krško mag.Romana Pečnik, so želeli z delavnico, na kateri so predstavili različne rešitve prevoza za starejše, kot sta Sopotnik in sistem brezplačne izposoje koles Krčan, prispevati k večji ozaveščenosti o pomenu trajnostne mobilnosti med starejšimi. Predstavnica Zdravstveno vzgojnega centra v Zdravstvenem  domu Krško Jerca Miklič pa je spregovorila o pomenu zdrave prehrane ter koristih hoje za zdravje in dobro počutje.
Delavnice so bile hkrati priložnost, da so udeleženci izrazili svoje mnenje ter izpostavili svoje potrebe s področja trajnostne mobilnosti v občini Krško.

_DSC1573.jpg
Pogovarjali so se tudi o ozaveščenosti in pomenu trajnostne mobilnosti med starejšimi
L.P.

_DSC1620.jpg
Govora je bilo tudi o pomenu zdrave prehrane
L.P.

Udeleženci so se lahko preizkusili tudi v testu hoje, ki ga je izvajala ekipa Zdravstvenega doma Krško v sestaviVlasta Curhalek, Adrijana BukovecinAndreja Kerin s predstavitvijo uporabe defibrilatorja. Gre za enostaven, natančen in varen test, pri katerem s pomočjo tako hitre hoje, kot jo posameznik zmore, da pri tem ne ogroža svojega zdravja, izmerijo telesno zmogljivost posameznika in mu na podlagi rezultatov zdravstvena ekipa svetuje ustrezno telesno dejavnost ter zdravju prijazno športno vadbo. Ob testu, ki so se ga udeležili občanke in občani različnih generacij, so imeli tudi možnost meritve krvnega tlaka in krvnega sladkorja.

_DSC1539.jpg
Delavnic se je udeležilo več generacij
L.P.

Otroci z OŠ dr. Mihajla Rostoharja so se v sodelovanju z učenci OŠ Jurija Dalmatina Krško in v spremstvu učiteljev kot vsako leto v času Evropskega tedna mobilnosti danes dopoldan sprehodili z Vidma v staro mestno jedro Krškega. Tudi tokrat so preizkusili, kako je pot po mestu prilagojena gibalno oviranim.

20180917_103801.jpg
Otroci z OŠ dr. Mihajla Rostoharja
L.P.


V Krškem jih je sprejela podžupanja  občine Krško Ana Somrak, otroci pa so ji predstavili svojo pot. Kot so poudarili učenci, je bilo v zadnjem letu izvedenih že kar nekaj izboljšav, predvsem manj parkiranih avtomobilov na pločnikih, kljub temu pa še ostaja nekaj točk, kjer bo potrebno za lažjo prehodnost gibalno oviranih storiti še kaj. Predvsem so opozorili na še vedno prehiter promet mimo OŠ dr. Mihajla Rostoharja ter na problem premagovanja robnikov ob cesti. Kot je poudarila podžupanja, je ta akcija, ki jo ob tednu mobilnosti izvajajo že nekaj let, dobra priložnost za neposredno izmenjavo mnenj in pobud, na podlagi katerih lahko lokalna skupnost vedno znova izboljšuje pogoje življenja in dela gibalno oviranih.