zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice Senovo

FOTO: Tehniški dan senovških osnovnošolcev

Piše: Radio Krka

Čas objave:
18.10.2016 18:38

Na Osnovni šoli XIV. divizije na Senovem so minulo soboto imeli tehniški dan. Uvodni del je bil v učilnicah, kjer so učencem predstvili evakuacijski načrt in se temeljito pogovorili o načinu izpraznitve šolskih prostorov v primeru nesreč kot sta požar in potres.

Foto: Novinarski krožek senovške šole

Učenci novinarskega krožka šole so o dogodku zapisali: »Ob 8. 25 se je oglasil alarm in vsi smo disciplinirano, a hitro zapustili šolo. Zbrali smo se na ploščadi pred njo. Štirim učencem žal ni uspelo zapustiti učilnice pravočasno, za njihovo varnost so poskrbeli gasilci z dvigalom. Vsi smo bili na varnem, pa še vodja tehniškega dne in gospod ravnatelj sta nas pohvalila, ker smo tako hitro in odgovorno opravili nalogo. Po malici smo nadaljevali z delom po predstavitvenih točkah društev in organizacij za zaščito in reševanje. Kdo vse se nam je predstavil ter kaj smo izvedeli in se naučili?

Gospod Janko Kuselj nam je predstavil delo radioamaterjev. Veliko smo izvedeli o načinu pošiljanja in sprejemanja signalov, o pomen znanja s tega področja v primeru reševalnih akcij. Veseli smo bili podatka o uspehih članov društva in o tem, da je za to dejavnost zainteresiranih veliko mladih. Mentorji iz Območne organizacije Rdečega križa Krško so nam pokazali »oživljanje« na lutki in uporabo defibrilatorja. Tudi sami smo se preizkusili v situaciji, ko bi morali oživljati in s tem reševati življenje. Odlično nam je šlo in sedaj še bolj razumemo, da štejejo sekunde.

Predstavniki Policijske postaje Krško so nam predstavili del njihove opreme in nam prikazali področja dela prometne policije. Seveda smo se preizkusili v alkotestu, posebej pa nas je navdušil pes Lars. Popolnoma je sledil vodniku, zato je dobil od njega nagrado, od nas pa aplavz.

S Centra za zaščito in reševanje Brežice so spregovorili o načinu njihovega delovanja, poudarili so pomen solidarnosti v primeru naravnih nesreč. Plakat je prikazoval možnosti nesreč na našem področju in kako odreagirati, če do njih res pride. Pokazali so nam tudi del opreme, ki jo uporabljajo ob reševanju iz ruševin ali v primeru poplave.

Fantje so bili navdušeni nad gasilskim dvigalom PGE in gotovo se bodo kdaj oglasili v Krškem, da preizkusijo, kako je, ko si visoko nad tlemi. Gasilsko opremo so nam prijazno pokazali člani PGD Senovo. Kar nekaj naših učencev je že v njihovih vrstah, še več nas bo v prihodnje. Nikoli se ne ve, kdaj bomo potrebovali pomoč, pa tudi lepo je, ko veš, da v nesreči nisi sam. Gasilci so vedno v prvi vrsti.

Z vodo je zelo povezano, poleg gasilcev, potapljaško društvo Vidra. Povedali so nam, kako zahtevno je njihovo poslanstvo. Akcije so lahko nevarne in dolgotrajne, a vsako rešeno življenje pomeni veliko.

Planinsko društvo Senovo nam je omogočilo preskus spretnosti plezanja po drevesu s pomočjo naveze, pokazalo opremo in postavitev mobilnega tabora. Tudi planincev nas je kar nekaj in sošolcem lahko povemo, kako fino se imamo na poletnih taborih.

Vse je bilo zelo zanimivo in poučno. Spoznali smo, kako pomembno je imeti takšna društva in organizacije, saj nesreča nikoli ne počiva.

Vsem se toplo zahvaljujemo za čas z nami, za nazorne in zanimive predstavitve, predvsem pa za vse tisto, kar storijo v dobro ljudi,« so zapisali člani novinarskega krožka OŠ XIV. divizije Senovo - Lea Šterban, Urban Strnad in Pika Šoštar Pribožič.