zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Novice Semič

FOTO: Tradicionalno v spomin prvi Belokranjski četi

Piše: Radio Krka

Čas objave:
31.10.2015 07:23

Občina Semič in KUD Jože Mihelčič Semič sta pripravila tradicionalno prireditev v spomin Prvi belokranjski četi pri spomeniku na Gornjih Lazah. V lepem jesenskem popoldnevu se je tudi pri spomeniku na Gornjih Lazah zbralo veliko ljudi. Pri spomeniku padlim borcem prve belokranjske čete je bila poleg praporščakov tudi častna straža gardistov slovenske vojske. Ob spremljavi semiške godbe napihala so najprej delegati občin Semič, Črnomelj in Metlika ter borci Bele krajine položili vence in cvetje.

Že dopoldne se je zbralo več kot 100 pohodnikov iz Semiča,Črnomlja, Metlike in še od drugod. Iz Semiča jih je pot vodila na Smuk, Pribišje in na Gornje Laze, je pojasnil predsednik ZB za vrednote NOB Semič Drago Mohar.

Na današnji žalni komemoraciji je bila slavnostna govornica poslanka državnega zbora Violeta Tomič.

V Kulturnem programu so nastopili Ženski pevski zbor, člani literarne sekcije Iskrice pri KUD Jože Mihelčič Semič in KUD Godba na pihala Semič.

Borci Cankarjevega Bataljona so položili venec in prižgali sveče pri spominski plošči na rojstni hiši Gornjih Lazah narodni herojinji Milki Nataši Šobar.


Tragedija na Lazah
Belokranjski partizani so 28. oktobra 1941 na Smuku nad Semičem ustanovili 1. belokranjsko četo, že v noči s 1. na 2. november 1941 pa je bila četa na bližnjih Gornjih Lazah, ki ležijo med Rožnim Dolom in Uršnimi seli, nepričakovano napadena. Italijanski vojaki so v neenakem boju ubili 19 partizanov.

Presenetili so speče borce, ki so pred tem v visokem snegu prehodili pot od Otočca, in jim onemogočili umik iz gorečega hleva, v katerem jih je bila večina. Iz pokola se jih je rešilo le osem, med ujetimi pa je bil tudi kasnejši narodni heroj Jože Mihelčič.

V spomin na poboj so na območju omenjenega objekta na Gornjih Lazah leta 1981 odkrili spomenik, delo akademskega kiparja Stojana Batiča.

Drago Mohar o prireditvi


Govor poslanke državnega zbora, Violete Tomič