Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Trebnje

FOTO: Trebanjski gasilci v akciji

Piše: Radio Krka

Čas objave:
28.10.2012 19:35

Tudi Trebanjski gasilci so imeli danes polne roke dela. Kje in kaj so počeli, so zabeležili tudi v sliki. Ob tem opozarjamo voznike, da se sneg oprijemlje vozišča in je obvezna zimska oprema.

NEDELJSKO IN PONEDELJKOVO DELO TREBANJSKIH GASILCEV:

Snegolom v občini Trebnje je povzročil gasilcem zelo veliko dela

Oktober je mesec požarne varnosti in takrat gasilci z različnimi vajami pokažemo svojo usposobljenost. Pravi preizkus pa je prinesla zadnja oktobrska nedelja. Opozorila meteorologov in hidrologov so se v celoti uresničila in tako smo dobili že konec oktobra prvo pošiljko snega v letošnji zimi. Sneg je bil moker in tako zelo težak, da se je polomilo veliko dreves. Prvo obvestilo o podrtem drevju smo gasilci PGD Trebnje dobili ob 7.32 uri. Drevje je zapiralo cesto Trebnje-Mirna v Zvijavnici. Na kraj, kjer je bilo več dreves podrtih preko ceste in so onemogočala promet, smo izvozili z dvema voziloma in 9 gasilci. Že med delom smo dobili nov klic za odstranitev podrtih dreves, ki so ležala na stari hitri cesti pri Belšinji vas. Posadka enega vozila je ostala na prvi lokaciji in nadaljevala delo, drugo vozilo pa je odšlo na novo lokacijo. Dela so bila zares nevarna, kajti drevesa so bila zaradi teže snega napeta, poleg tega pa so se tudi še podirala. Vse jutro sneženje ni ponehalo. Poleg podrtih dreves smo bili v nevarnosti tudi zaradi neprilagojenega prometa. Kultura voznikov je očitno na zelo nizki ravni, kar gasilci vidimo na vsaki nujni vožnji, ko nam vozniki ne dajo prednosti. Tokrat se niso zmenili za naše znake, ki prepovedujejo nadaljnjo vožnjo. Ovirali so nas pri delu, ogrožali svoja življenja zaradi padajočih dreves in življenja gasilcev. Pomagalo ni niti, da smo prečno čez cesto postavili gasilski tovornjak in si s tem poskušali zagotoviti varnost. Vozniki so ga vseeno obvozili in nadaljevali vožnjo.

Obvestila o podrtih dreves so še naprej prihajala. Na cesti Trebnje-Grmada je bilo prav tako podrtih več dreves, ki smo jih odstranili. Ker pa je bila nevarnost padajočega drevja prevelika, smo se odločili, da se zapre promet na tem odseku, dokler sneženje ne preneha. V tem času je bilo odstranjevanje potrebno tudi na cesti Trebnje-Račje selo, kjer so sodelovali tudi gasilci PGD Račje selo.

Na teh deloviščih je bilo skupno odstranjenih več kot 140 dreves, ki so ovirala ali ogrožala promet. Poleg nevarnosti padajočih dreves je zaradi naraščanje vodostaja reke Temenice obstajala tudi nevarnost poplavljanja nižje ležečih objektov. Zato so gasilci, ki so ostali v gasilskem domu, nemudoma pripravili vso opremo za takojšnje posredovanje pri poplavah. Medtem se je sneženje umirilo in tako smo lahko odstranili drevje s ceste Trebnje-Grmada, kjer so sodelovali tudi gasilci PGD Vrhtrebnje.

Največ podrtih dreves je bilo na odseku ceste Repče-Odrga. Tudi tukaj so posredovale ekipe gasilcev PGD Trebnje, dve iz smeri Trebnjega, ena pa preko Vrhtrebnjega in Repč. Po dveh urah in pol dela in skupno več kot 150 odstranjenih dreves, ki so zapirala pot, je bila cesta zopet prevozna.

Intervencija se je zaključila ob 15. uri, ko smo se vsi gasilci vrnili v gasilski dom Trebnje. Najpomembneje je, da se ni nihče na intervenciji poškodoval, kajti nevarnosti je bilo zelo veliko (motorne žage, spolzek teren, padajoča drevesa, tekoč promet ...), odstranili pa smo več kot 450 dreves in tako omogočili prevoznost cest. Temu je sledilo še čiščenje opreme in vozil in priprava na naslednjo intervencijo.


Sodelovalo je 17 gasilcev, ki smo skupno opravili preko 100 prostovoljnih ur dela.
_______________________________________________________
Pred našimi vrlimi gasilci pa je nocoj še zagotovo dolga noč.

22h - Na območju podjetja Elektro Celje je zaradi napak na omrežju, ki sta jih povzročila težki sneg in razmočena tla, brez električne energije še okrog 4900 odjemalcev. Ker se vremenske razmere kot kaže ne izboljšujejo, pričakujejo še nekaj nevšečnosti na distribucijski mreži.

Ekipe Elektra Celje so sicer na terenu že od zgodnjih jutranjih ur. Do večernih ur so v večji meri zagotovili skoraj vsem odjemalcem električno energijo, razen na delu območja Mokronoga, Jurkloštra in Paškega Kozjaka.

Odprava napak na omrežju je zelo težavna in življenjsko tvegana, saj težki sneg povzroča lomljenje dreves.

Trenutno je na krškem območju brez električne energije še približno 4458 odjemalcev, na celjskem območju še 438 odjemalcev in na območju Mežice - Daljnovod Šmelc devet odjemalcev. Na vseh območjih se ekipe po navedbah Elektra Celje še vedno trudijo, da bi jim morda uspelo usposobiti še kateri del daljnovoda.