Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Novice Mirna

FOTO: Tudi na Mirni dobili defibrilator

Piše: Radio Krka

Čas objave:
23.04.2013 14:18

Za Avtomatski električni defibrilator so bogatejši tudi na Mirni - stoji na Zdravstveni postaji Mirna. Usposabljanje za prve pomagalce bo po praznikih.

Srčna točka je vsak človek, ki ve, kje je najbližji avtomatski električni defibrilator (AED) in kje je prvi pomagalec, torej človek, ki pozna temeljne postopke oživljanja in zna uporabljati AED.

"Ker je srčni zastoj pogosto vzrok smrti, smo na Mirni veseli projekta Milijon srčnih točk, ki ob pomoči avtomatskega električnega defibrilatorja in pravilno usposobljenih prvih pomagalcev lahko reši življenje, saj vemo, da so pri zastoju srca prve minute najpomembnejše. Verjamem, da se bo kar največ občanov odločilo za usposabljanje za prve pomagalce, hkrati pa tudi, da bo mreža v Sloveniji resnično zaživela,“ je ob današnji predstavitvi AED povedala podžupanja občine Mirna Barica Kraljevski.

V sklopu vseslovenske akcije Milijon srčnih točk je tako tudi Mirna dobila svoj avtomatski električni defibrilator, s katerim lahko hitro in učinkovito pomagamo pri srčnem zastoju, ko se srce ne krči več, ampak le migeta in zato ne potiska več krvi po žilah. Pomoč z AED je hitra in učinkovita, prve pomagalce pa bo tudi na Mirni že kmalu po praznikih usposabljal Zdravstveni dom Trebnje, ki je nosilec projekta za občine Trebnje, Mirna, Šentrupert in Morkonog-Trebelno , koordinator pa Zdenko Šalda, dr. med.

To je sicer prostovoljni projekt, ki želi doseči, da bi v naši državi vsaj vsak drugi Slovenec vedel, kje je prvi javni AED in kje prvi pomagalec, ki lahko pomaga pri srčnem zastoju, ki je najpogostejši vzrok smrti, ne samo pri starejših, ampak tudi v srednjih letih. Migetajoče srce ne potiska več krvi po žilah in če ne ukrepamo dovolj hitro in pravilno, človeka po desetih minutah čaka smrt. Z masažo srca pri srčnem zastoju sicer malo potiskamo kri po žilah, zato se čas do smrti podaljša, edina učinkovita rešitev pa je, da z električnim impulzom srce spravimo iz migetanja v normalno krčenje (defibrilacija).

Barica Kraljevski, podžupanja občine Mirna